НАСА: Преди Марс, да се научим да живеем на Луната

Хората трябва да прекарват повече време на Луната, смята шефът на НАСА
(снимка: CC0 Public Domain)

Хората трябва да се научат да живеят на Луната, заяви Бил Нелсън, ръководител на американската космическа агенция НАСА. Той смята, че това е необходимо за по-нататъшно изследване на космоса, включително пътуване до Марс.

По думите на Нелсън, хората трябва да прекарват повече време на Луната, за да се научат как да живеят и работят на повърхността на друг космически обект, различен от Земята. Според него, това е необходимо за пътуване до Марс.



Ученият уточни, че не смята за възможно създаването на колонии и постоянно живеене на хора на Луната. „Това е само част от нашето изследване, за да разберем какво още ни очаква в тази вселена”, каза Нелсън, цитиран от CBS News.

НАСА работи активно по мисията “Артемида” (Artemis), в рамките на която планира да изпрати за втори път хора на Луната. За целта са разработени нова ракета-носител SLS и космически кораб Orion.

Първоначално кацането на астронавти на земния спътник беше планирано за 2024 г., но поради пандемията от коронавирус и други обстоятелства програмата беше отложена.

Очаква се днес НАСА да стартира мисия Артемида 1 без екипаж, за да тества полета покрай Луната. Ракетата ще излети в 14:33 часа българско време от космодрума във Флорида (САЩ).

Коментари по темата: „НАСА: Преди Марс, да се научим да живеем на Луната”

добавете коментар...

  1. :o)

    хубаво е да се научим да живеем на ЗЕМЯТА 🙂
    Иначе няма проблем луната да е тестова площадка за дълбокия космос на определени за това астронавти

Коментар