Най-бързата интернет мрежа: 46 терабита в секунда

Изследователска мрежа заработи постоянно със скорост 46 терабита в секунда (снимка: CC0 Public Domain)

„Най-бързата интернет мрежа“ току-що стана малко по-бърза. „Мрежата за енергийни науки“ (Esnet) е надстроена до ESnet6, като се гордее с невероятна честотна лента от 46 терабита в секунда (Tbps). Е, за нея само ще четем, защото тя е предназначена единствено за учени.

Първоначално ESnet е създадена през 1986 г., за да помогне за свързване на учени от различни лаборатории на Министерството на енергетиката (DOE) в САЩ. Това им позволява бързо да споделят огромни количества необработени данни.



През десетилетията мрежата претърпява много надстройки, за да бъде в крак с напредъка на технологиите и огромното количество данни, генерирани от научните експерименти. През 2021 г. по мрежата бяха предадени изумителните 1,1 екзабайта данни.

И сега идва следващият поколенчески скок. ESnet6 се състои от 24 000 км специални оптични кабели, които обхващат цялата страна и формират мощни опорни връзки. Мрежата е най-бързата в света, но сега тя просто затвърждава водещата си позиция с честотна лента до 46 Tbps.

Интересното обаче е, че това не е рекордна скорост на предаване на данни – тази чест принадлежи на експериментална инсталация в Япония, която постигна умопомрачителните 1 петабита в секунда (Pbps).

За сравнение, мнозина днес ползват интернет със скорост няколкостотин мегабита в секунда (Mbps), докато ESnet6 е еквивалентен на 46 милиона мегабита. Ако сте един късметлиите с 10 Gbps оптична връзка – най-високата интернет скорост, достъпна за потребителите – ESnet6 все още ви бие с 46 000 пъти.



С подобрения си капацитет ESnet6 ще позволи на учените да прехвърлят големи набори от данни между екипите си. Това би трябвало да им помогне да се справят големи, интензивни изчислителни задачи като моделиране на климата, геномни изследвания, наблюдения с телескоп, физични експерименти и квантова информация.

Коментар