Смарт-картите по света струват 2,9 млрд. долара

Пазарът на на смарт-карти расте от фокуса върху сигурността и свързаните устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Прогнозите сочат, че пазарът на електроника за смарт-карти ще достигне обем от 3,9 милиарда долара до 2027 г. За сравнение, през настоящата година този пазар се оценява на приблизително 2,9 милиарда долара.

Браншът ще се разраства средно с по около 6,3% в периода от 2022 до 2027 г., според нов доклад на Markets and Markets. Основни фактори за това ще са нарастващото използване на SIM и eSIM в смартфоните, както и правителствени инициативи за цифровизация на личните документи.\



Анализаторите предвиждат, че 32-битовият сегмент ще регистрира най-висок ръст през прогнозния период. Това ще се дължи на повишения фокус върху сигурността на данните и нарастващото използване на свързани устройства, както и на все по-бурното навлизане на 5G. От тях произтича и ръст в търсенето на комуникационни мрежи.

Предвижда се приложението на смарт-карти за лични карти да регистрира най-високи темпове на ускоряване през петте години до 2027 г. Ръстът може да се отдаде на нарастващия фокус на правителствата в различни страни върху трансформирането на хартиените лични карти и превръщането им в дигитални паспорти – лични карти с чип.

Това помага за избягване на незаконни дейности и защита на гражданите от кражба на самоличност. Правителствата на няколко европейски държави вече са пуснали на ход проекти за интеграция на чипове в личните карти.

От географска гледна точка Азиатско-тихоокеанският регион ще заеме най-голям дял от глобалния пазар на платки за смарт-карти през прогнозния период. Доминирането на региона може да се дължи на повишения фокус върху цифровизацията на данните.



Ключови страни, включително Китай, Япония, Индия и Южна Корея се фокусират върху интегрирането на чипове в смарт-карти за различни правителствени и здравни приложения като например лични карти на гражданите, шофьорски книжки, здравни карти, електронни паспорти и други важни официални документи. Например, правителството на Индия използва електронни смарт карти за издаване на шофьорски книжки и за регистрация на превозни средства.

Коментар