Потребителска „повратна точка” за 5G тази година

Хората прекарват все повече време с 5G устройствата си – средно 37 минути на ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Настоящата година представлява „повратна точка” за възприемането на 5G, според скорошно проучване на Global Wireless Services. 5G покритието се увеличава в глобален мащаб, а възприемането на 5G устройствата скочи значително през последната година.

Сега вече хората с 5G устройства (дори и да нямат планове за достъп до 5G) прекарват с тях 37 минути повече на ден в сравнение с потребителите, които нямат 5G телефони. Това заяви главният изпълнителен директор на GWS Пол Картър, обобщавайки новите данни за използването на 5G и отношението на потребителите към 5G.



Подобни данни не бива да се възприемат като опит за мерене на мрежите, предупреждават анализаторите. Изследването наистина е предназначено да даде поглед за състоянието на 5G и нагласите на потребителите. След ранните внедрявания, при които достъпът до 5G беше ограничен, а неговата производителност неравномерна, потребителите нямаха особен апетит, казва Картър.

„Това, което виждаме през 2022 година, е, че 5G най-сетне е тук и достигна повратна точка. Данните вече са значителни, когато става дума за картата на покритието, значителни са по отношение на използването в различни демографски възрастови групи и в нашия [потребителски] панел, както и от гледна точка на това какво правят хората с устройствата си и доколко използват телефона в 5G мрежата”.

Въз основа на анализа на GWS, броят на потребителите, които имат достъп до 5G, е нараснал само със 7% от 2020 г. до 2021 г., но между 2021 г. и 2022 г. тази цифра е скочила с 18% до повече от половината (61%) от потребителите. Покритието „драстично се е подобрило” във всички географски области.

„Въпреки че все още има доста работа, за да се гарантира, че всеки сантиметър земя има достъп до мрежата, все пак е окуражаващо да видим значителни подобрения в доскоро непокритите области и сред различни възрастови групи”, каза Картър.



По неговите думи, „хората разбират 5G, чували са достатъчно за този вид мрежи и причината номер едно, поради която купуват нови телефони, е, че искат достъпността и възможностите на 5G мрежата”.

Коментар