Apple ще сглобява MacBook във Виетнам

Лаптопи MacBook вече ще се произвеждат не само в Китай, но и във Виетнам
(снимка: CC0 Public Domain)

Азиатските партньори на Apple започнаха да усвояват производството на електроника с американската марка във Виетнам още преди две години, с безжичните слушалки AirPods. Миналата година разшириха гамата с iPad и смарт часовниците Apple Watch, а през 2023 г. във Виетнам ще се сглобяват и лаптопи MacBook.

За много компании географската диверсификация на производството се превърна в ключ към поддържане на стабилност на доставките в условията на природни бедствия, политически противоречия и влошаваща се епидемиологична ситуация. Индия и Виетнам се очертават като основни дестинации за партньорите на Apple, които искат да преместват производството от Китай.



Ниското ниво на заплатите вече не е привлекателен фактор в Китай, а икономическите условия се влошиха от „търговската война” със Съединените щати и последиците от пандемията, които все още пречат на китайските предприятия да произвеждат ритмично продукти.

Досега производството на повече от 20 милиона лаптопа MacBooks си поделяха предприятията в Чънду и Шанхай. Според източници на Nikkei Asian Review, от две години Apple работи по преместване на производството на някои лаптопи във Виетнам, но постигането на тази цел е по-трудно, отколкото при компактните устройства, поради по-развитите вериги за доставка на компоненти в Китай.

Заводът на Foxconn във Виетнам трябва да започне да сглобява MacBook през май 2023 г., въпреки че тайванската компания вече пусна пилотно производство в страната.

С появата на завод за сглобяване на лаптопи във Виетнам, Apple ще може да се похвали, че има „алтернативна площадка” за цялата си гама от мобилни устройства. Смартфоните се сглобяват в Китай и Индия, часовници, таблети, слушалки и лаптопи ще се сглобяват не само в Китай, но и във Виетнам.



Apple също така планира да увеличи значително производството на iPhone в Индия през следващата година, според източниците от далекоизточната индустрия. Компанията ще премести там и част от производството на слушалки AirPods и Beats.

Коментар