ЕС ще забрани ограниченията за живота на електрониката

Търговците на електроника ще бъдат принудени с нов закон по-честно да рекламират своите продукти в ЕС (снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент изготви нов законопроект за подобряване на етикетирането на продуктите. Документът предвижда забрана на подвеждащи продуктови спецификации, като например необосновани твърдения за тяхната екологичност или живот на батерията. Освен това бъдещият закон ще задължи производителите да разкриват цената на ремонтите и да не ограничават използването на части или аксесоари от трети страни.

Директивата е насочена към опаковки и реклами с необосновани твърдения за безопасност на продуктите като „неутрални за климата” и „щадящи околната среда”, освен ако не са подкрепени с реални доказателства, отбелязва GSM Arena. Законопроектът също така предвижда ясно етикетиране на разходите за ремонт на продуктите и всички потенциални ограничения върху ремонтите от страна на производителите.

За да издържат продуктите по-дълго, ЕС възнамерява да забрани елементите на дизайна, които ограничават живота на продукта или причиняват преждевременна повреда. Освен това на производителите ще бъде забранено да ограничават функционалността на продукта, когато се използва с консумативи, резервни части или аксесоари (като зарядни устройства или касети с мастило) от други доставчици.

„Индустрията вече няма да печели от производството на потребителски продукти, които се повреждат след гаранционния период. Сега производителите ще трябва да предоставят информация за възможностите и цената на ремонта в разбираема форма”, коментира Биляна Борзан, вицепрезидент на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Етикетите на продуктите ще информират гражданите за това кои продукти гарантирано ще издържат по-дълго, а производителите, чиито продукти са по-издръжливи, ще печелят. Джунглата от фалшиви екологични твърдения ще приключи, тъй като ще бъдат разрешени само сертифицирани и обосновани твърдения за безопасност на продуктите”, допълни тя.

Целта на новия законопроект е да помогне на потребителите да правят по-информирани покупки и да насърчи компаниите да предлагат по-устойчиви продукти. Европейският парламент също иска да забрани подвеждащите твърдения за живота на батерията, както и да задължи производителите да информират потребителите за планирано остаряване и характеристики на дизайна, които ограничават жизнения цикъл на продукта.

Тъй като проектозаконът вече е внесен за разглеждане, скоро трябва да започнат дискусии по него между Европейския парламент и страните членки на ЕС.

Коментар