Канада строи първия в света микромодулен ядрен реактор

Строителната площадка на реактора в Чок Ривър, Онтарио, в център на лабораторията CNL
(снимка: Global First Power)

Канада започва да изгражда първия в света микромодулен ядрен реактор. Вече е избрана строителната площадка – тя е в изследователския център на Canadian Nuclear Laboratories в селцето Чок Ривър, окръг Ренфрю, Онтарио. Проектът е разработен от Global First Power.

„Един такъв реактор ще осигури електричество на 5000 души в продължение на 20 години. В същото време обемът на радиоактивните отпадъци от инсталацията е само 1 кубичен метър”, заяви Джос Диенинг, изпълнителен директор на Global First Power, в интервю за CTV News.

Целта на Global First Power е да използва компактни реактори за осигуряване на електричество на отдалечени региони, които не са свързани към общата канадска електрическа мрежа, най-вече в северната част на страната.

„Много хора живеят на север. Това отваря голям потенциал за нас. Искаме да сменим дизеловите генератори. Един от нашите реактори е в състояние да произведе количество електроенергия, еквивалентно на произведеното чрез изгаряне на 200 милиона литра дизелово гориво”, твърди Дининг.

Микромодулните реактори ще се състоят от 90 части, всяка с размерите на камион. Тези части (или модули) ще се произвеждат в центровете на CNL. След това модулите ще бъдат транспортирани до мястото за сглобяване на реактора. Процесът донякъде напомня сглобяването на конструктор Лего. В сглобено състояние, реакторът няма да надвишава площта на футболно игрище.

Първият от тези реактори ще бъде построен в Чок Ривър. Като демонстрация, той ще осигури захранване на кампуса на CNL. Планът предвижда реакторът да бъде построен до 2027 г.

„Това е идеално място за демонстриране на реактора, тъй като по същество е отдалечено селище. Ако можем да го направим тук, можем да го направим навсякъде”, казва Ейми Готшлинг, вицепрезидент по наука, технологии и търговия на Atomic Energy of Canada Ltd., която притежава кампуса на CNL.

Коментари по темата: „Канада строи първия в света микромодулен ядрен реактор”

добавете коментар...

  1. ..

    до тъжния:

    Копейковци викаш? А, случайно да знаеш, че руснаците са водещи в ядрената енергетика?

    В момента основно руснаците изграждат ядрени реактори по света, работят с Индия върху ториеви реактори; имат в експлоатация реактор на бързи неутрони, който далеч по-евективно утилизира ядреното гориво, че дори може старо гориво да бъде преизползвано.

    Проблемът е, че тук центаджийчетата много държите на Уестингхаус – компания, която е във фалит от 2017г и има най-много провалени проекти, един куп скандали , включително изцяло изградена ядрена централа, която никога няма да заработи, например Bataan Nuclear Power Plant.

    А, сега не искаме спиране на въглищните централи, защото не виждаме, какво точно ще ги замени – измислиците за зелените технологии не ги вярваме, щото разбираме достатъчно и от физика, химия и сме запознати със състоянието на съвременните технологии, включително най-модерните.

    Относно реактора, описан в статията, явно не можеш да четеш – става дума за 90 модула, всеки един с размерите на камион (разбирай – ТИР), за да осигурят ток за 5000 души за 20 години.

    АЕЦ “Козлодуй” е отворен 1974г, оттогава не е спирал. С 2-та си реактора осигурява 40% от нуждите на България, което включва както бизнеса, така и хората. Това е горе-долу почти 3 милиона души.

    Можеше да имаме 2 АЕЦ-а, да не сме затворили 4 реактора и в момента да сме изцяло на ядрена енергия + ВЕЦ за балансиране – това е най-оптималният и най-зелен подход.

    Разкажи ми пак за новите технологии … и УестингХАОС …

  2. тъжен

    Докато света се развива, нашите тикви и калинки , копейковци и неграмотни общи работници, подкрепяни от синдикати се грижат за въглищата-горивото на 17 век.

Коментар