Япония е основна жертва на севернокорейските хакери

Хакерските атаки осигуряват на Северна Корея достъп до чужда валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакерски групи, свързани със Северна Корея, са откраднали за пет години около 2,3 милиарда долара в криптовалута, включително 721 милиона долара от предприемачи от Япония, сочи експертен анализ.

Севернокорейските хакери се прицелват към активите в криптовалута на други държави, за да получат достъп до чуждестранната валута, необходима за изпълнение на ракетната програма на страната, според наскоро публикувани доклади.

Кражбите, извършени от хакери на Северна Корея през 2022 година, възлизат на 600 милиона до 1 милиард долара в криптовалути, по данни, изнесени на панел на Съвета за сигурност на ООН. Това е двойно повече от откраднатото от предходната година. Elliptic твърди, че сумата на откраднатите средства през 2022 г. е била 640 милиона долара.

Северна Корея извършва не само директни хакерски атаки, но използва и рансъмуер за кражба на криптовалута. Най-често целта на хакерите са борси за криптовалути от Япония. Нападателите разчитат главно на директни атаки, тъй като ако успеят, могат да извлекат повече ползи от използването на рансъмуер, който не винаги е ефективен.

В доклада се казва, че основните цели на хакерите са били участници в бързо развиващите се пазари на криптовалута в Япония и Виетнам. Най-малко три японски крипто-борси са хакнати от севернокорейски хакери между 2018 г. и 2021 г.

Elliptic изчислява, че между 2017 г. и края на 2022 г. севернокорейски хакери по света са откраднали около 2,3 милиарда долара в криптовалути. От тях 721 млн. долара се падат на Япония, още 540 млн. на Виетнам, 497 млн. на САЩ и 281 млн. на Хонконг.

Откраднатите от Япония 721 милиона долара в крипто са 8,8 пъти повече от износа на Северна Корея за 2021 г., според Японската организация за развитие на външната търговия.

Коментар