Westinghouse подписа ключов договор с АЕЦ „Козлодуй“ за реактор AP1000

„Най-модерната технология за АЕЦ от поколение III+ ще осигури чиста енергия на българското население“, заяви Дейвид Дърам (вдясно), президент „Енергийни системи“ в Westinghouse
(снимка: Westinghouse)

Американската компания Westinghouse Electric подписа ключов договор с АЕЦ „Козлодуй“ за потенциално изграждане на реактор с технология AP1000. Според доставчика, това е “най-модерната и доказана в реална експлоатация технология, която отговаря на нуждите за конкурентна, чиста и надеждна енергия”.

Договорът, подписан между базираната в Пенсилвания Westinghouse Electric и „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“, е за предварителни инженерни дейности (FEED) за изграждане на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Изпълнението на договора започва още този месец. Включени са дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата инфраструктура на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

„Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse.

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България.

Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000. Към този момент на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP–1000.

През декември 2022 г. Westinghouse подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, като доставките ще стартират през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е също единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe.

Като допълнение към вече изградените два реактора с технологията AP10000 на площадката Vogtle в Джорджия, САЩ, са изградени още четири реактора с тази технология в Китай, а в момента се изграждат шест нови реактора в азиатската страна.

Наскоро Полша също избра технологията AP1000 за своята програма за ядрена енергия, а други девет реактора се планира да бъдат изградени за Украйна. Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.

Коментар