Обученията при криза: онлайн плюс офлайн тренинги

Кризата в глобалната и националната икономика принуди предприятията рязко да намалят разходите, като първи пострадаха бюджетите за обучение. Колкото и осъждана да е тази стъпка, тя е факт.

Оттогава насам се забелязва нарастващ интерес от страна на частни лица към електронни курсове за самообучение. За бизнеса пък въвеждането на практика на е-самообучение прави възможно повишаването на квалификацията на служителите дори в тези условия на ограничено финансиране. А най-добрата формула е съчетанието на ограничен брой кампании за пръсъствено обучение с електронно, дистанционно самообучение на кадрите. В това са убедени в Ню Хърайзънс България – специализиран обучителен център, част от световната верига New Horizons.

През ноември и декември Ню Хърайзънс България активно промотира платформата “Learning Port”, разработка на New Horizons, предлагана във всичките й центрове по света. Основна гордост на платформата е наличието на колосален обем учебно съдържание. Налице са над 1200 курса от различни сфери. Сред тях има технически обучения, например за Cisco, Microsoft, UNIX & Linux, инженерни науки, обучения по бизнес-умения и така наречените “меки умения”, курсове за сигурност, ITIL, проектен мениджмънт, уеб-дизайн и много други.

Бизнесът има избор на многобройни системи за електронно обучение; малко от тях обаче могат да предложат такъв обем готови програми за подготовка, посочва Николай Пенев, управител на Ню Хърайзънс България. По думите му, предвид средната продължителност на едно обучение може да се каже, че платформата съдържа над 6000-7000 учебни часа.

В допълнение към самите курсове е налице също толкова голям обем специализирана литература: книги за сваляне и четене. Например, за проектен мениджмънт има над 50 книжки, посочва Пенев.

Съдържанието е стройно подредено и структурирано в отделни, тематично обособени библиотеки, с раздели и подраздели. Всяка част от съдържанието е защитена срещу копиране и нелицензирано разпространение.

Все повече частни лица, т.е. индивидуални клиенти търсят курсове за квалификация, забелязват от Ню Хърайзънс в последно време. Навярно причините за това са съчетание от фактори – орязването на корпоративните бюджети за тренинги заради икономическата обстановка, заплахата от загуба на работата и излизане на пазара на труда, стремежът към нови проекти и др. Фактор е и завръщането на български специалисти от други страни по света.

Става дума все за млади хора, посочва Пенев, повечето от които се връщат от чужбина, някои от тях непосредствено след завършване на западен университет. Енергични и динамични, те носят със себе си парченце от западната култура: склонността да инвестираш в себе си.

Такива частни лица обичайно си купуват по 1-2 библиотеки за самоподготовка, посочва управителят на Ню Хърайзънс. Преди да изберат учебното съдържание, те търсят съвет към какво да се насочат и какво да учат. Така учебният център отчасти се превръща и в център за кариерно консултиране.

Доброто владеене на английски език е предимство за тези млади хора. Курсовете в платформата “Learning Port” са изцяло на английски език. Те са поднесени под формата на видео-уроци с опитни лектори с чист изказ и перфектна дикция (за достъпване на съдържанието и видео-клиповете на потребителския копютър се инсталира лек плейър).

За разлика от частните лица, фирмите могат да си позволят да си купят целия портал, осигурявайки си внедряване и досег до 100% от учебното съдържание за цяла година. С този ресурс могат да осигурят обучение за всеки от служителите си.

“Ако подготовката на един системен администратор изисква обучителна програма с, да речем, 9 курса, всеки от които е по 1, 2 или 3 дена, това означава фирмата да се лиши от този кадър за около 20 работни дни – дава пример Николай Пенев. – В условията на криза това няма как да се случи.”

Квалификацията обаче е съвсем възможна мисия, ако се комбинират няколко присъствени курса с няколко електронни самообучения. В примера с въпросния администратор, той може да бъде пратен за присъствено обучение на първия, базов курс от програмата си за обучение, а след това да премине самостоятелно през няколко серии самоподготовка с електронни уроци. Работодателят му може да прецени да го изпрати на присъствено обучение на петия от деветте курса, ако той е от особено значение за служителя. Така подготовката на въпросния кадър ще коства само няколко дена отсъствие, а и като цяло ще струва значително по-малко.

Самото електронно обучение се прави в удобно за курсиста време, например вечер след работа. Всеки учащ следва собствено темпо на усвояване на материала (т.нар. “self-paced” курсове). Материалът е поднесен под формата на малки, неколкоминутни уроци като “хапки” – така е лесно за учене на малки частици, а и по-добре се ангажира вниманието. Наричат този подход “bite-sized”.

Въпреки, че електронното обучение е неприсъствено, практическата работа в него не е загърбена, подчертават от Ню Хърайзънс. Чрез виртуални лаборатории могат да се достъпват реални хардуерни и софтуерни ресурси с цел практика – например за Cisco курсовете по мрежови технологии.

Всеки курс на всеки етап предлага оценка на новонаучената информация.

Компаниите, които предпочитат този метод, имат и други опции. Те могат например да поискат генериране на сертификационен план за всеки отделен курсист. По желание може да се ангажира някой от изявените лектори за заснемане на видео-урок за конкретна обучителна кампания.

Коментар