Държавата обяви анкета за националния домейн

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обяви на своя сайт анкета за избор на символи, които да бъдат използвани за националния домейн на кирилица.

Името трябва да се състои от минимум две букви, поне една от които е визуално различна от латинските. Символите да смислово и еднозначно асоциирани с името на държавата ни, е друго изискване.

Името трябва да бъде също така различно от съществуващи до момента означения на други държави или територии.

Прави впечатление, че МТИТС не препоръчва най-логичното име, а именно – "бг". Ето и обяснението за това: "Новите изисквания за име на символен низ не изключват, но препоръчват повече от два символа, за да няма визуална прилика с настоящите ccTLDs. Например: бг, написана с малки букви е визуално близка до br на латиница – кодът на Бразилия", пише на страницата на анеката.

Вместо това на аудиторията се предлага да гласува за "бгр" и "българия". Разбира се, всеки може да даде и собствено предложение за име на националния домейн.

Предложения се очакват до края на настоящата година. Двама от участниците в допитването, които са предоставили валиден адрес и име, ще получат награда от МТИТС – лични електронни подписи.

Във връзка със стартиране на ускорената процедура за регистриране на интернет имена за държавите, които използват азбуки, различни от латиницата, МТИТС планира да организира в началото на 2010 година и кръгла маса по въпросите на новите имена на домейни на държавите.

Двама засега са кандидатите за регистратори на националния домейн на кирилица – Регистър.БГ и Сдружение Унинет. Настоящият регистратор на .bg домейни (на латиница) също пусна на своя сайт анкета какво да бъде името на кирилица, а Унинет вече обяви подкрепата си за варианта .бг, като дори оперира и експериментален домейн с това име.

Коментар