Toyota ще прави още по-добри коли с помощта на изкуствен интелект 

Инженерите на Toyota вече използват изкуствен интелект при проектиране на колите 
(снимка: Toyota Motor)

Софтуерните разработчици първи се възползваха от генеративния изкуствен интелект, но подобни системи ще намерят приложение и в други области на инженерството. Японската компания Toyota Motor Corporation вече експериментира с използване на AI за оптимизиране на дизайна на своите превозни средства в ранния етап на проектиране. 

Базираният в Калифорния изследователски институт на Toyota вече използва системи за генеративен изкуствен интелект (AI) за дефиниране на концепции за дизайн на автомобилите в ранните етапи на проектиране, съобщиха от компанията. 

Използвайки текстова заявка, описваща общите очертания и оформление на бъдещата кола, инженерите могат да принудят AI системата да предложи няколко опции за дизайн наведнъж, отчитайки присъщите технически ограничения като коефициент на съпротивление, дължина на междуосието и височина на каросерията. 

AI системата може да използва първоначалната скица на профила на автомобила, създадена от дизайнера ръчно, за да предложи различни варианти, като взема предвид присъщите изисквания за ключови параметри. Запазвайки стилистичната цялост на изображението, компютърът предлага няколко опции за силует, които са оптимизирани в различна степен по отношение на една и съща аеродинамика.  

Тъй като последният критерий, аеродинамиката, силно влияе върху ефективността на електрическите превозни средства, подобни спомагателни инструменти ще станат особено актуални в обозримо бъдеще. Търсенето на окончателния дизайн в този случай значително се ускорява, което води до по-бързо разработване на нови модели. 

Коментар