Intel разделя разработката и производството на чипове 

Производствените съоръжения на Intel ще обслужват на конкурентен принцип собствени поръчки за чипове и такива от външни клиенти  (снимка: Intel)

Intel започва преход към нов бизнес модел, който разделя разработката и производството на чипове, обяви финансовият директор на компанията Дейвид Зинснер по време на събитие за инвеститори. 

В резултат на промяната, до края на 2025 г. Intel очаква да намали годишните си разходи с 8-10 милиарда долара. Маржът на печалбата ще се възстанови до 60%, а маржът на оперативната печалба ще нарасне до 40%. 

Изявлението на Зинснер цели да успокои онези акционери, които през последните месеци гледаха предпазливо на инвестиционната активност на ръководството на Intel – компанията насочи десетки милиарди долари към изграждане на нови предприятия. В същото време приходите на Intel продължават да намаляват по различни причини и тази комбинация от фактори очевидно не може да вдъхнови инвеститорите.  

В допълнение към по-голямата прозрачност във финансовото отчитане на производствения отдел на Intel, бизнес моделът IDM 2.0 ще доведе до по-трезва оценка на взаимоотношенията между производството и дизайна на чипове. Отделите за разработка на компоненти ще поръчват производството им на отдела  Intel Foundry Services (IFS), сякаш са външни клиенти.  

Този модел напомня начина, по който функционират производители на чипове като AMD и Nvidia, които нямат собствени фабрики и възлагат производството на своите продукти на изпълнители по договор като тайванската TSMC. 

Производственият отдел на Intel ще се сблъска със същата пазарна динамика като договорните производители на чипове Samsung и TSMC и ще трябва да се конкурира за поръчки, като предлага най-добра цена и производителност.  

В новия бизнес модел собствените разработчици на Intel ще могат активно да използват услугите на външни изпълнители, ако това им е по-изгодно. Всъщност, подчертават от Intel, вече до 20% от продуктите на компанията се произвеждат навън. 

В края на текущата година, поради прехода към новия бизнес модел с разделяне на производството и разработката, разходите на Intel трябва да намалеят с $3 милиарда, а до края на 2025 г. спестяванията ще достигнат $8-10 милиарда на година. Освен това Intel се надява да печели повече чрез привличане на външни клиенти. 

Ако общата норма на печалба се върне на нивото от 60% в дългосрочен план, тогава тя ще достигне 40% на оперативно ниво. Още през следващата година Intel очаква формално да заеме второ място като производител на чипове по договор, достигайки оборот от 20 милиарда долара в тази пазарна ниша. 

Нюансът е, че посочената сума ще се формира почти изцяло от приходите, които Intel ще генерира от изпълнението на собствените си поръчки за производство на чипове. Но до 2030 г. компанията се надява да стане реално вторият по големина производител на чипове по договор в света от външни поръчки. 

Във фазата на разработване на чипове Intel цели да спести няколко милиарда щатски долара годишно чрез рационализиране на процеса и елиминиране на необходимостта от често производство на междинни образци. Същевременно компанията ще предложи на външните клиенти нови технологични процеси, които вече са тествани върху нейните собствени чипове, което ще повиши степента на доверие на клиентите. 

По подобен начин ще бъде усвоена технологията Intel 18A, която ще влезе в масово производство до 2025 г. Сега Intel планира да пусне пет собствени продукта по тази технология, а до края на годината ще обяви и първия външен клиент за производство на чипове по технлогичния процес 18A. 

Коментар