Microsoft подготвя безгрешен квантов компютър с милион операции в секунда 

Изследователите на Microft се опитват да създадат система, способна да извършва милион надеждни квантови операции в секунда с една грешка на трилион операции 
(снимка: Microsoft)

Microsoft разкри подробности от проекта си за изграждане на собствен квантов компютър на базата на топологични кубити – технология, върху което компанията работи от няколко години. Според пътната карта, все още има много междинни етапи за преодоляване, но по думите на Криста Своре, вицепрезидент по квантови разработки в Microsoft, създаването на суперкомпютър, способен да извършва милион квантови операции в секунда, ще отнеме по-малко от десет години. 

Миналата година Microsoft обяви голям пробив в областта на квантовите технологии. Екипът на компанията създаде кубити, базирани на фермиони на Майорана – те са изключително стабилни, но също така изключително трудни за получаване.  

Microsoft залага на тази технология от самото начало и година след първия осезаем успех инженерите на компанията публикуваха статия в рецензирано издание, в която обявиха, че са преодолели първия етап по пътя към създаване на квантов суперкомпютър. Сега изследователите от Редмънд разкриха много повече данни, отколкото преди година, когато за първи път говориха за своята квантова разработка. 

Microsoft разполага с квантови машини от среден мащаб. Те все още не са достатъчно надеждни, за да имат практическа стойност, така че следващата стъпка в разработката цели да гарантира точността на изчисленията.  

Изследователите планират да създадат система, способна да извършва милион надеждни квантови операции в секунда с една грешка на трилион операции. Кубитите, по-малки от 10 микрона всеки, ще получат хардуерна защита. След това ще се отработи механизмът на тяхното оплитане и овладяване. 

В своя амбициозен проект Microsoft ще разчита на новата си платформа Azure Quantum Elements, която ще ускори научната работа чрез комбиниране на високопроизводителни традиционни изчисления, алгоритми за изкуствен интелект и квантови изчисления. Нов поддържащ инструмент за учени и студенти е моделът Copilot AI за Azure Quantum, предназначен за квантови изчисления и симулации. 

Коментари по темата: „Microsoft подготвя безгрешен квантов компютър с милион операции в секунда ”

добавете коментар...

  1. Админ

    ще се отработи механизмът на тяхното оплитане

    “сплитане” или в най-лошия случай “вплитане”, но не и “оплитане”. Все пак говорим за квантово сплетени частици (entanglement). “Оплитане” не е подходяща за случая дума.

  2. илон мъск

    успех

Коментар