MP3-създател: “тъпите устройства” да поумнеят!

Електроинженер от Германия, който е участвал в създаването на MP3 плейъра, настоява да накараме "тъпите устройства" да се държат по-интелигентно.

Карлхайнц Бранденбург, професор в техническия университет "Илменау" в Германия, подкрепя идеята за налагането на технология, разработена от фирма на име Perfect Stream, която позволява на компютърната мощ в интернет "облака" да кара простите джаджи да "мислят".

"Когато срещнах тези хора, отначало ми прозвуча щураво", разказва Бранденбург за партньорите си от Perfect Stream и срещата с тях на Consumer Electronics Show във Вегас. "Но аз имам пристрастеност към щуравите идеи, защото когато започнахме проекта MP3, той изглеждаше абсолютна щуротия за всички".

Днес MP3 е вездесъщ формат за цифрово съдържание онлайн и в мобилни устройства като смартфони и музикални плейъри.

Идеята на Perfect Stream е да се създаде цифрово видео и аудио, "скроено по мярка" на всеки отделен индивидуален вкус, предлагано под формата на услуга за всяка джаджа, способна да си говори с интернет. Технологията вече работи и сега фирмата-създател се опитва да я популяризира – затова тя беше представена на CES.

Услугите могат да се програмират според индивидуалните предпочитания на човека за шоупрограми, новини, музика, Twitter фийдове и друго уеб съдържание, което може да бъде насочено към цифрови фоторамки, телефони, автомобилни телематични системи, гейм-конзоли и др. Технологията на практика свързва различните устройства, смятат създателите й. Повечето джаджи са самостоятелни и не си говорят помежду си, но с технологията на Perfect Stream това се преодолява.

Според Николас Самиос от немската фирма, персонализираните интернет потоци могат да се насочват безпроблемно към всякакви електронни устройства и дори "към всеки вид глупав телефон, дори телефон от 50 долара с предплатен абонаментен план".

Ключът към успеха на технологията е в това, че цифровото съдържание се обработва "в облака" и след това захранва джаджите, които само трябва да приемат и декодират данните.

Коментар