БИКС.БГ се присъедини към водеща европейска асоциация

БИКС.БГ стана член на европейската асоциация Euro-IX (European Internet Exchange Association), която обединява най-успешните IXP (Internet eXchange Point) на Стария континент, някои от които са с повече от 15-годишен опит. Общият трафик, който обслужват членовете на Euro-IX, надвишава 3Tbps (три терабита за секунда).

Присъединяването към европейската общност на фирмите, които работят в сферата на обмяна на интернет трафик, ще позволи на БИКС.БГ (BIX.BG – Bulgarian Internet eXchange) активно да участва в координацията на техническите стандарти, в разработването на общи процедури и огласяване на статистика и друга важна за бранша информация.

За шестте месеца от старта на БИКС.БГ към нея вече са свързани 29 компании, а пренасяният трафик е над 17Gbps. Използваните високопроизводителни 10GE комутатори на Extreme Networks имат потенциал да обслужват над 200Gbps трафик.

БИКС.БГ e неутрален IXP и към него се свързват на висока скорост интернет доставчици и други компании, за които интернет е среда за правене на бизнес. Целта е да се оптимизира свързаността (peering) между интернет компаниите в България, като по този начин се даде възможност на клиентите, участници в public peering, да намаляват разходите си.

Чрез услугите на БИКС.БГ всеки участник може да обменя трафик (public peering) с всички останали участници при оптимални разходи. Крайният резултат от гледна точка на участника е, че с изграждането само на една връзка до БИКС.БГ, получава свързаност до всички други участници.

Коментар