Форум “Кариери 2010” – емблема на стажантските практики в компаниите

Въпреки неясната икономическа ситуация през 2009 и лекия спад в броя на компаниите, предлагащи стажове, тази година се очаква значително повишаване на интереса от страна на бизнеса към участие в най-големия национален Форум за студентски стаж и кариера „Кариери 2010 – Добра Кариера, Добър Живот”.  Форумът се организира от JobTiger с традиционната подкрепа на най-голямата хранителна компания в страната Нестле България АД, която ще бъде генерален спонсор на „Кариери“ за седма поредна година. През годините Форумът се е провеждал съвместно с Министерство на икономиката, Министерство на транспорта и Министерство на държавната администрация и административната реформа.

Форумът е единственото по рода, мащаба и значимостта си събитие в България, където бизнесът се среща с младите хора и им предоставя възможности за развитие и реализация в кариерата. Форум „Кариери“ се провежда ежегодно от 2002 г. до днес в най-големите български градове. Резултатите от изминалите издания на Форума показват, че от старта на инициативата през 2002 г. до сега близо 109 000 студенти и млади специалисти от цялата страна са посетили Форума в търсене на подходяща професионална реализация. Само през 2009 г., от посредничеството на форум “Кариери” са се възползвали над 18 000 български младежи.

През 2010 г. Форум Кариери „Добра Кариера – Добър Живот“ ще се проведе в 7 града – София, Варна, В.Търново, Русе, Свищов, Пловдив, Бургас. Официално Кариери 2010 ще стартира в София и ще се състои на 15 март и 16 март, в зала 3 на НДК.

Основна цел на Форум “Кариери 2010 – Добра Кариера, Добър Живот” е да предоставя на българските студенти и млади специалисти нови възможности за професионална реализация, както и да подпомага българските работодатели в усилието им да открият подходящи и перспективни кандидати с възможност за развитие в компаниите. По традиция Форумът е придружен от предварителни срещи със студенти, на които те имат възможност да зададат своите въпроси по отношение на подготовката за участието си в “Кариери”. Участието на студентите и младите специалисти във Форум „Кариери – Добра Кариера, Добър Живот“ е безплатно.

За пореден път тази година отделът за подбор на персонал на JobTiger – TigerSelect ще участва със свой щанд във всички градове на провеждане на Форума. TigerSelect е уникална услуга, която обединява традиционните методи на онлайн и офлайн подбора с използването на възможностите на социалните мрежи чрез системата от независими мобилни консултанти, работещи за него.

Станалото традиционно партньорство между Нестле България и организаторите на дните на кариерата, е пряк израз на корпоративната ангажираност на компанията към обществено значими инициативи, както и естествено продължение на развиваната през годините стажантска програма. Компанията има дългогодишни традиции в организирането на краткосрочни стажантски програми, даващи възможност на все още учащи студенти да придобият практически познания в реална трудова среда. Също така, Нестле България приема завършили студенти и млади специалисти на едногодишни стажове. Тази програма се радва на голям интерес сред кандидатите, тъй като дава възможност за плавно навлизане в професионална среда на позиция, за която не се изисква опит. Успехът на тази практика се вижда и от цифрите: 83% от приетите на едногодишни стажове остават в компанията, като 76% намират развитие в кариерата.

Коментар