Софтуерните акции се сринаха след тревожни отчети

Бизнесът със софтуер и корпоративни технологии изпрати една брутална седмица
(снимка: CC0 Public Domain)

Сделките се свиват или забавят, обявиха през седмицата мениджърите на Salesforce. Маржът намаля, съобщи Dell. За макроикономически предизвикателства говори Okta. Шефът на Veeva заяви, че генеративният изкуствен интелект е „конкуриращ се приоритет” за клиентите…

Бизнесът със софтуер и корпоративни технологии изпрати една брутална седмица. Акциите на Salesforce се сринаха с почти 20% в четвъртък, най-големия спад от 2004 г. насам, след като доставчикът на облачен софтуер отчете по-слаби от очакваното приходи и публикува разочароващи насоки, отбеляза CNBC.

Изпълнителният директор Марк Бениоф коментира, че Salesforce се разрасна бързо в ерата на ковид, тъй като компаниите се втурнаха да купуват продукти за дистанционна работа. След това клиентите трябваше да интегрират всички нови технологии и в крайна сметка да рационализират дейностите си.

„Всяка компания за корпоративен софтуер се е адаптирала след пандемията”, каза Бениоф по време на разговор за финансовите резултати на Salesforce. Бизнесите, които отчитат резултати напоследък, „всички казват основно едно и също нещо по различни начини”.

Производителите на софтуер MongoDB, SentinelOne, UiPath и Veeva намалиха прогнозите си за приходите като цяло за годината. WisdomTree Cloud Computing Fund, борсово търгуван фонд, който следи акциите на облачните компании, се понижи с 5% тази седмица, най-резкия спад от януари. Paycom, GitLab, Confluent, Snowflake и ServiceNow – всички те загубиха най-малко 10% от стойността си.

Dell, която продава персонални компютри и хардуер за центрове за данни, повиши прогнозата си за цялата година в четвъртък и заяви, че продажбите на AI сървъри са се увеличили до 3,8 милиарда долара – от 2,9 милиарда долара преди три месеца. Но нарастващата част от тези сървъри в продуктовия микс на компанията, заедно с по-високите разходи, ще стеснят брутния ѝ марж със 150 базисни пункта за годината.

Акциите на Dell паднаха с 13% през седмицата, след като бяха достигнали нови върхове. Компанията се разглежда като бенефициент от вълната на генеративния AI, тъй като фирмите увеличават покупките на хардуер. Очакванията бяха „повишени”, пишат анализаторите на Barclays в бележка за резултатите на Dell.

Цената на акциите на Okta падна с почти 9% през седмицата. Анализаторите посочват като причина по-слабо от очакваното натрупване на абонаменти. Производителят на софтуер заяви, че икономическите условия влошават способността му да регистрира нови клиенти и да накара съществуващите да разширят покупките.

„Макроикономическите пречки все още са налице”, каза финансовият директор на Okta Брет Тиге по време на разговор за приходите на компанията.

Един показател за инфлацията тази седмица беше малко по-висок от очакваното. Американските централни банкери се придържат стабилно към референтния лихвен процент, който е на 23-годишен връх.

Темпото в бизнеса на UiPath, разработчик на софтуер за автоматизация, се срина в края на март и през април, отчасти поради икономиката, каза съоснователят на компанията Даниел Дайнс пред анализатори. Клиентите също стават все по-колебливи да се ангажират с многогодишни сделки, допълни Дайнс, който от 1 юни заменя бившия изпълнителен директор на Google Роб Енслин, само месеци след като се оттегли като съизпълнителен директор.

Доставчикът на софтуер за киберсигурност SentinelOne наблюдава подобна тенденция. „Няма съмнение, че навиците за пазаруване се променят”, каза главният изпълнителен директор Томер Вайнгартен, добавяйки, че „начинът, по който клиентите оценяват софтуера”, също се променя. Цената на акциите на неговата компания се срина с 22% през седмицата, след разминаване с прогнозите.

Наред с това въздействие оказва изкуственият интелект, което кара бизнесите да пренасочват приоритетите си. Шефът на Veeva говори за „смущения в големите предприятия, докато работят по своите планове за AI”.

Veeva, която продава софтуер за науки за живота, загуби почти 15% от стойността си тази седмица, поради опасения относно разходите през последните шест месеца. Гаснер заяви, че генеративният AI представлява „конкуриращ се приоритет” за клиентите на компанията.

Новините не бяха лоши за всички. Акциите на Zscaler скочиха с 8,5% в петък, след като доставчикът на софтуер за сигурност надмина очакванията за тримесечието и повиши прогнозата си за цялата година.

„Очакваме търсенето да остане силно, тъй като все по-голям брой предприятия планират да приемат нашата платформа за по-добра киберсигурност и защита на данните”, каза главният изпълнителен директор на Zscaler Джей Чаудри по време на разговор за приходите на компанията.

Коментар