Бизнесът: България вече не е евтина ИТ дестинация

Марина Шидеров ще бъде модератор на новото издание на формата Business Tree, организиран от БАСКОМ, на тема „Защо България?” (снимка: Fram Creative Solutions / Facebook)

„Високото ниво на образованост и квалификация, иновативното мислене и креативните и ефективни решения са сред най-съществените конкурентни предимства на българската софтуерна индустрия, които се забелязват и признават безусловно от нашите клиенти и партньори”, каза Марина Шидеров, член на УС на БАСКОМ, позовавайки се на проучване сред членовете на асоциацията. „България вече не е евтина ИТ дестинация, а е качествена такава, която предлага сложни специфични технологични решения, адаптирани към конкретните нужди на клиентите”, подчерта тя. 

Новото издание на формата Business Tree на БАСКОМ е на тема „Защо България?” и ще се проведе на 3 юли в София Тех Парк. Целта на събитието е да обсъди новите конкурентни предимства на българската ИТ индустрия и да даде заявка тя – като една от най-успешните индустрии на България и притегателен център за кариерно развитие – да бъде в основата на съвременния Бранд България.

Събитието ще представи данни от проучване сред членовете на БАСКОМ по темата. Модератор ще е Марина Шидеров, а в дискусията ще се включат Крум Хаджигеоргиев, председател на УС на БАСКОМ, Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ, Илия Кръстев, председател на УС на АИБЕСТ и Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ.

„Българската софтуерна индустрия е двигател на икономиката – ние растем устойчиво, работим качествено и прозрачно, гръбнак сме на средната класа в България, привличаме в сектора млади, образовани и ангажирани с развитието на средата хора. Ако има нещо, с което България може да се гордее пред света, това е българската ИТ индустрия”, каза Крум Хаджигеоргиев, председател на БАСКОМ.

Затова ръководството на Асоциацията смята, че ИТ индустрията трябва да е в основата на новия Бранд България. „Няма никакво съмнение, че нашите традиции, фолклор, културно-историческо наследство, туризъм и пр. са важна част от Бранд България, но новото, модерно възприятие на страната ни по света трябва да е свързано с притегателната сила на българските технологии”, допълни Хаджигеоргиев.

След дискусията в рамките на БАСКОМ тя ще се разшири, като в нея се включат всички влиятелни асоциации в сферата на високите технологии. Целта е те да се обединят около общи послания, които единно да се презентират в чужбина на всички форуми, изложения, дискусии, семинари и пр.

Следващата стъпка е посланията на иновативния бизнес да бъдат представени на съответните държавни институции, да бъдат припознати от тях  и да залегнат като основа във формулирането на националния бранд България.

Коментари по темата: „Бизнесът: България вече не е евтина ИТ дестинация”

добавете коментар...

  1. ПравдаЕСюда

    Преди 89а имаше същите велики думи- явно некои неща не се променят за същите хора.
    Защото България много се гордее с наща ИТ индустрия затова слага по големи налози.
    Защо са здравните осигуровки по хиляди левове на всеки програмист да не говорим за останалите?
    Защо налозите на хотелиери и ресторанти са по ниски въпреки годините без данъци?
    Защо 30 години програмистите изкарват от криза пред друга цялата държава но налозите продължават да се вдигат?
    Защо по време на вируса се спряха пълен локдаун всички коли и точно тогава имаше за кратко чист въздух и това се компенсира само с няколко милиона?
    Защо не е ефтина дестинация?
    Ето кратки отговори:
    Защото мафиите – БСП/БКП/ДПС/СДС/ОДС/ГЕРБ,КНСБ/КТ Подкрепа/Лекарски съюз/Хотелиери/Бар и ресторант собственици са една мафияи те трябва да свръх-презаботяват както и техните роднини с изкрадените имоти.
    Защо не е евтина – защото е е евтина ама няма балъци да бачкат пак за 2000 лева и да бачкат всичко в целата фирма от програмист , админ/девопс та до експерт по сигурността и съпорт скоро и чистенето на пода ще е програмистка работа, но разбира се мениджърския персонал като Човешки ресусрси и всякакви шефове с различни имена – ще останат на техните хора – странно как е позната от преди 89а

Коментар