ЕС обвини Microsoft в злоупотреба с антитръстовите правила

Европейската комисия изисква промени в поведението на Microsoft, за да се възстанови конкуренцията на пазара за офис приложения (снимка: Microsoft)

Във вторник Европейският съюз обвини Microsoft за нарушаване на антитръстовите правила със „злоупотребяващо” групиране на софтуера за комуникации и сътрудничество Teams и приложенията от пакета Office.

„Европейската комисия информира Microsoft за предварителното си мнение, че Microsoft е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е обвързала своя продукт за комуникация и сътрудничество Teams с популярните си приложения за производителност, включени в пакетите за бизнеса Office 365 и Microsoft 365”, гласи официалното изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Ако Комисията реши, че е извършено нарушение, след като компаниите са предупредени, тя може да забрани антиконкурентното поведение и да глоби обвинената компания с до 10% от глобалните ѝ приходи, отбелязва CNBC в репортаж по случая.

Microsoft предприе превантивна стъпка за отделяне на Teams от Microsoft 365 в опит да отмени антитръстовите опасения на ЕС. Комисията обаче заяви във вторник, че промените са „недостатъчни, за да отговорят на опасенията ѝ и че са необходими повече промени в поведението на Microsoft, за да се възстанови конкуренцията”.

От своя страна, Microsoft увери, че ще работи за намиране на решения за справяне с допълнителните опасения на Комисията.

„След като отделихме Teams и предприехме първоначални стъпки за оперативна съвместимост, ние оценяваме допълнителната яснота, предоставена днес”, каза президентът на Microsoft Брад Смит.

Междувременно акциите на компанията останаха непроменени по време на предпазарната търговия във вторник.

ЕС започна своето разследване срещу Microsoft през юли 2023 г. след жалба от Salesforce, собственик на Slack, която предлага чат услуга, конкурентна на Teams.

Притесненията на Комисията са съсредоточени около факта, че от 2019 г. Microsoft обвърза Teams със своите приложения от типа “софтуер като услуга” (SaaS), включително Office. Комисията подчертава, че Microsoft е „доминираща в световен мащаб” на SaaS пазара за професионални приложения за продуктивност.

„По-конкретно, Комисията е загрижена, че Microsoft може да е предоставила на Teams предимство при разпространение, като не е дала на клиентите избор дали да получат или не достъп до Teams, когато се абонират за своите SaaS приложения за производителност”, пишат регулаторите на ЕС.

В допълнение, Комисията отбелязва, че предимството на технологичния гигант от Редмънд може да е било подсилено от ограниченията на оперативната съвместимост – способността на две или повече системи да работят заедно – между предложенията на Microsoft и конкурентите на Teams.

„Това поведение може да е попречило на конкурентите на Teams да се конкурират и на свой ред да правят иновации в ущърб на клиентите в Европейското икономическо пространство”, каза Комисията.

Коментар