Облакът Microsoft Azure отново претърпя глобално прекъсване

Потребители на облачните услуги на Microsoft по целия свят изпитаха проблеми с достъпа
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft се сблъска с ново глобално прекъсване на облака Azure, което засяга редица услуги – от имейла Outlook до популярната игра Minecraft. Потребители по целия свят съобщават за трудности при свързване с облачната платформа Azure и проблеми при работа с Microsoft 365, Teams, OneDrive и Xbox Live.

„В момента проучваме проблеми с достъпа и влошаване на производителността в няколко услуги и функции на Microsoft 365”, съобщиха от Microsoft в отговор на въпроси от потребителите.

Според страницата за състоянието на Azure, прекъсването е започнало в 11:45 UTC (13:45 българско време), когато редица клиенти са имали проблеми при свързването с услуги на Microsoft по целия свят, включително в Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, Европа и Близкия изток.

От своя страна, компанията обяви, че е направила промени в конфигурацията на мрежата и е внедрила алтернативни маршрути.

Наличността на услугата се увеличи към 14:10 UTC, но прекъсванията все още не са напълно отстранени. По-специално, наблюдават се проблеми със CDN и услугите на Azure Front Door по целия свят.

Наскоро възникна мащабен срив в облака на Microsoft Azure, който съвпадна по време с глобалния срив, причинен от неуспешна актуализация на софтуера за сигурност на CrowdStrike за Windows компютри. Това доведе до прекъсване на работата на много компании и услуги.

Коментар