Турция ограничи достъпа до Instagram в страната

Достъпът на турското население до Instagram беше ограничен с решение на правителството 
(снимка: CC0 Public Domain)

Съветът за информационни технологии и комуникации на Турция ограничи достъпа до Instagram в страната, съобщи местният телевизионен канал NTV, като цитира изявление на ведомството. Мярката е свързана с действията на Meta в условията на ескалация на близкоизточния конфликт.

„На 2 август достъпът до уебсайта Instagram беше блокиран с решение на Съвета за информационни технологии и комуникации”, се казва в изявление на ведомството, без да се посочват други подробности.

Причината за блокирането на Instagram, според NTV, може да е решението на администрацията на социалната мрежа да изтрие публикации, свързани с инцидента в Иран, който за пореден път изостри конфликта в Близкия изток.

Фахретин Алтун, ръководителят на комуникационния отдел на администрацията на турския президент Реджеп Ердоган, описа това решение като „много ясен и очевиден опит за цензура”.

Когато конфликтът в Близкия изток навлезе в остра фаза през октомври миналата година, Meta, която притежава социалните мрежи Facebook и Instagram, взе страна и обяви намерението си да блокира публикации от автори на другата страна.

На 31 юли конфликтът ескалира, когато една от основните фигури, замесени в него, загина от израелска ракета. Анкара изрази съболезнования за инцидента, а на 2 август страната обяви еднодневен траур. Въпреки това администрацията на Instagram започна да изтрива публикации със съболезнования за смъртта на лидера.

Коментар