Без смартфони в клас, решиха в Лос Анджелис

Смартфоните и социалните медии имат пагубен ефект върху младите хора, според отговорни фактори от образователните среди на Лос Анджелис (снимка: CC0 Public Domain)

Властите на калифорнийския мегаполис Лос Анджелис въвеждат забрана за използване на смартфони от ученици в началните и средните училища. Това решение е породено от нарастващата загриженост относно негативното влияние на социалните мрежи върху психиката на децата и юношите.

Сред първите, които излязоха с позиция срещу използването на смартфони по време на учебния процес, беше Обединеният училищен районен съвет на Лос Анджелис по образованието. Той вече гласува за забрана на мобилните телефони в училищата – новите правила ще влязат в сила през 2025 г. и ще засегнат повече от 400 хиляди американски ученици, съобщи Gizchina.

Новата политика за телефоните в училищата има за цел да създаде по-благоприятна учебна среда чрез намаляване на разсейването и насърчаване на по-здравословно социално взаимодействие между учениците.

Не съвсем като в затвора

Въведените правила не забраняват на учениците да носят смартфони в училище. Те все още са свободни да правят това, но по време на уроците трябва да съхраняват мобилните телефони в личните си шкафчета и задължително да ги включват в безшумен режим.

Това нововъведение важи за цялото време, което детето прекарва в училището, което означава, че то няма да може законно да получи смартфон от шкафчето си по време на почивка.

Според авторите на инициативата, подобни ограничения могат да помогнат на учениците да се концентрират по-добре върху уроците и да намалят зависимостта им от постоянното пребиваване в интернет.

Алберто Карвальо, председател на училищния районен съвет на Лос Анджелис, казва, че социалните медии имат пагубен ефект върху младите хора. Решението за забрана на мобилните телефони се дължи преди всичко на подобни опасения, тъй като децата са изложени на кибертормоз, стават зависими от социалните мрежи и развиват различни психични проблеми.

Изследванията показват, че прекомерната употреба на мобилни телефони може да доведе до лоша концентрация, нарушения на съня и повишена тревожност сред учениците.

Потенциална верижна реакция

Законодателството в Съединените щати е структурирано така, че закон, приет в един град или щат, може да не се прилага извън неговите граници. С други думи, щатите Вашингтон или Северна Каролина не са длъжни да вземат предвид изискванията на законодателите в Калифорния.

Действията на училищния район в Лос Анджелис обаче вече накараха други училищни съвети в САЩ да обмислят подобни забрани. Училищните райони в щатите оценяват потенциалните ползи от ограничаването на използването на мобилни телефони за подобряване на концентрацията и благосъстоянието на учениците.

Например, щатът Флорида е приел закон, който забранява мобилните телефони във всички класни стаи на държавни и частни училища. Други щати, включително Юта, Кънектикът, Индиана и Мейн, разработват в момента правила за забрана на мобилните телефони в училищата.

Както и в случая с Лос Анджелис, инициаторите на забраните мотивират това с желанието да се създаде по-благоприятна учебна среда в училищата. Широкото възприемане на подобни политики отразява все по-голямото осъзнаване на необходимостта от справяне с отрицателното въздействие на мобилните телефони върху учениците.

Подкрепа на щатско ниво

Инициативата на американските училищни райони постепенно започва да се подкрепя и на щатско ниво. Например, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм лично изрази подкрепа за забраната на мобилните телефони в училищата, подчертавайки необходимостта от разработване и прилагане на законодателни мерки за ограничаване на използването на мобилни телефони в образователните институции.

Подкрепата на Нюсъм по този въпрос показва, че властите в Калифорния са готови да обмислят законодателство в цялата страна, което да регулира използването на мобилни телефони в образователните институции. Като се застъпва за законодателни действия, Нюсъм има за цел да създаде прецедент и да даде пример за други щати, които да го последват при решаване на проблема с използването на мобилни телефони в училищата.

Коментари по темата: „Без смартфони в клас, решиха в Лос Анджелис”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Браво!

Коментар