Android добавя AI функция против кражба на смартфона

Потребителите на Android ще получат AI функция, която заключва смартфона, ако бъде откраднат (снимка: CC0 Public Domain)

Google тества нова функция за сигурност в Android, която използва изкуствен интелект, за да открие дали даден смартфон е откраднат и незабавно да заключи устройството.

Функцията с изкуствен интелект Theft Detection Lock беше обявена от интернет компанията още през май тази година и се очакваше в Android 15. Сега тя вече се разпространява до някои потребители, съобщи ZDNet.

Theft Detection Lock използва жироскопа и акселерометъра на смартфона, за да проследи „типични движения, свързани с кражба”. Въпреки че Google не уточнява за какви движения става въпрос, може да се предположи, че това са резки движения или сътресения, последвани от бързо ускорение. Ако подобно нещо се случи, функцията заключва незабавно екрана на устройството.

Към момента заключването при откриване на кражба е достъпно за ограничен брой потребители в Бразилия, които са регистрирани за бета програмата на Google. С официалния анонс, функцията ще се появи на новите Pixel телефони и след това ще стане достъпна на почти всички съвременни смартфони с Android 10 и по-нови версии.

Theft Detection Lock е само една от няколкото нови функции за сигурност, обявени от Google. Сред тях са усложнено нулиране на фабричните настройки, по-трудно настройване на телефона под нов акаунт, възможност за маркиране на телефона като изгубен във Find My Device с цел по-лесно проследяване, автоматично блокиране, ако има твърде много неуспешни опити за удостоверяване, а също блокиране на телефона, ако е офлайн.

Интересна нова функция е и дистанционното заключване, което позволява на потребителя да заключи екрана на смартфона, като използва само телефонния си номер и бърза проверка за сигурност.

Google планира да направи новите инструменти достъпни чрез актуализация на услугите на Google Play по-късно тази година. Някои функции ще бъдат налични само в Android 15.

Коментар