Шумът около AI: ще се повтори ли историята с железниците?

Изкуственият интелект може да направи революция, ако някой от технологичните гиганти постигне пробив и компаниите реализират предимствата на AI (снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда настъпват трудни времена за технологичните компании от Силициевата долина, посветени на изкуствения интелект. Все повече инвеститори се съмняват в способността на AI да осигури търсената огромна възвръщаемост. Акциите на AI компаниите паднаха с 15% след пика от миналия месец.

На този фон все повече и повече експерти поставят под въпрос възможностите на големите езикови модели (LLM), които са в основата на генеративни алгоритми като ChatGPT. Технологичните компании похарчиха десетки милиарди долари за създаване на LLM и различни AI инструменти, базирани на тях, а прогнозите за бъдещи разходи изглеждат още по-впечатляващи.

Въпреки това, последните статистики показват, че само 4,8% от компаниите в САЩ използват AI за създаване на продукти и услуги, което е спад от 5,4% спрямо началото на годината. Очаква се броят на компаниите, използващи AI, да се удвои през следващата година, но това не е достатъчно, отбелязва The Economist.

Хайп цикъл

Случващото се с AI технологията може да се опише с термина „хайп цикъл”, който беше популяризиран от Gartner и е добре познат в Силициевата долина. След пускане на всяка обещаваща технология започва период на ирационална еуфория и прекомерни инвестиции, след което настъпва сериозен спад.

Участниците на пазара и инвеститорите стават нервни, поради бавното възприемане на технологията и трудностите при реализиране на печалба. Въпреки това, в крайна сметка технологията започва да се използва масово, улеснена от огромните първоначални инвестиции и вече създадената инфраструктура.

Първоначалният етап на развитие на технологиите, придружен от огромни инвестиции, със сигурност е полезен, доказват примерите от миналото. През 19 век Великобритания е обхваната от железопътна треска и в преследване на високи печалби инвеститорите наляха огромни суми пари в индустрията, като по този начин създават борсов балон.

Но последва колапс, след който железопътните компании, използвайки средствата, събрани на първия етап, все пак построиха линия, свързваща множество населени места. Това помогна за трансформиране на икономиката и допринесе за развитието на железопътния транспорт.

Бъдеще с господство на AI

Историята на интернет следва подобен сценарий. През 90-те години на миналия век новите технологии предизвикаха еуфория и футуролозите прогнозираха, че само след няколко години хората ще пазаруват онлайн. През 2000 г. пазарът се срина, което доведе до колапса на много интернет предприемачи. По това време обаче телекомуникационните компании вече бяха инвестирали милиарди долари в полагането на оптични кабели, които по-късно станаха основа на инфраструктурата за съвременния интернет.

Въпреки че индустрията на изкуствения интелект все още не е преживяла подобен колапс, някои експерти са уверени в бъдещото глобално господство на AI. „Бъдещето на AI ще бъде като всяка друга технология. Ще има скъпо изграждане на гигантска инфраструктура, след това огромен спад, тъй като хората осъзнават, че не знаят как да използват AI продуктивно, и след това бавно съживяване, докато го разберат”, казва икономическият коментатор Ноа Смит.

Възможно е обаче историята на изкуствения интелект да се развие по различен начин. Вече няколко десетилетия AI преминава през периоди на бум и спад, придружени от възходи и спадове в активността на изследователи и инвеститори. През 60-те години имаше голямо вълнение около AI, включително появата на Elisa, първата версия на чатбот. Последва затишие в продължение на няколко десетилетия до появата на генеративните невронни мрежи през 2020 г.

Развитие без ажиотаж

Има много други технологии, които са успели да избягат от хайп цикъла. Например, облачните технологии, от появата им до масовото разпространение, следваха доста права линия без значителни възходи и падения. Слънчевата енергия и социалните медии се развиха по подобен начин.

В същото време редица технологии, след като преодоляха първия етап на ажиотаж, достигнаха точка на упадък, без да навлязат в живота на хората по света. Ярък пример за такива технологии могат да се считат Web3 и въглеродните нанотръби. В миналото също се прогнозираше, че всеки човек ще има 3D принтер у дома и технологията за 3D печат ще стане част от ежедневието, но това също не се случи.

Проучванията показват, че само малка част от иновативните технологии преминават през хайп цикъл. Едва около една пета от технологиите минават от иновация към бърз растеж, упадък и след това широко приемане. Много технологии започват да се използват широко без такива скокове. В други случаи технологиите вървят от бум към крах и никога не се връщат.

Що се отнася до изкуствения интелект, той все още може да направи революция, ако някой от технологичните гиганти постигне пробив в тази област, а предприятията и компаниите реализират предимствата, предлагани от AI. Едно от най-големите предизвикателства за разработчиците в момента е да покажат, че изкуственият интелект действително има какво да предложи на реалната икономика.

Коментар