Завод за соларни панели в Стара Загора ще отвори над 800 работни места

Предприятие в с. Еленино, Стара Загора, ще произвежда соларни панели с обща мощност 2,4 гигавата на година (снимка: CC0 Public Domain)

Министерският съвет одобри вчера ключов меморандум за разбирателство с компанията „Смарт Солар Технолоджис” АД, с който се полага основата за изграждането на завод за соларни панели и клетки в село Еленино, община Стара Загора.

Приоритетният проект предвижда инвестиция от 240 млн. лева и ще създаде 812 нови работни места, подкрепяйки устойчивото развитие на региона, съобщиха от Българска агенция за инвестиции.

Очаква се първата копка на предприятието да бъде направена в края на 2024 г. Съгласно плана, производството на соларни панели трябва да стартира до края на 2025 г., а една година по-късно – производството на соларни клетки, уточниха по-рано от компанията.

През първата година в новия завод ще бъдат открити между 350 и 500 работни места, а когато заработи и производството на клетки – броят на заетите ще достигне до 800 души.

За изграждането на завода ще са нужни 150-200 дка терени. Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще осигурява по-голяма част от енергията, необходима за производството на соларните клетки.

При отварянето на завода капацитетът му на производство ще бъде между 800 и 1000 мегавата на година (общата мощност на панелите), като идеята е да се достигне до 2,4 гигавата на година, когато предприятието заработи на пълни обороти.

Проектът, насочен към износ на продукцията в Европа, ще засили позициите на България в областта на зелените технологии и ще стимулира икономическия растеж чрез иновации и модернизация на производството, подчертават от БАИ.

Приоритетни са инвестиционните проекти, които са особено значими за икономическото развитие на България или за регионите на страната съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, въз основа на който Българска агенция за инвестиции работи.

Коментар