Класация излъчи най-скъпите технологични марки

Силата на марката се оценява с инвестициите в маркетинг, собствен капитал и бизнес резултати (снимка: CC0 Public Domain)

Излезе поредната класация на най-скъпите технологични марки за 2024 година. В списъка, изготвен от консултантската компания Brand Finance, няма особени изненади. Начело са познатите ИТ гиганти, като очаквано голям пробив прави Nvidia.

Apple зае първо място в класацията на най-ценните марки на технологични компании през 2024 г. Стойността на марката на ИТ гиганта от Купертино нарасна със 74% до 516,6 милиарда долара за една година.

Microsoft заема второ място в списъка, а стойността на марката ѝ възлиза на 340,4 милиарда долара (ръст от 78%). Google остава на трето място, неговата марка е оценена на $333,4 милиарда (не се предоставят данни за растеж). Четвърта е малката Amazon, чиято стойност възлиза на 308,9 милиарда долара (увеличение от 3,2%).

В същото време най-бърз растеж (със 163%) демонстрира брандът Nvidia, който се издига с 19 позиции от последното класиране и заема 10-то място със стойност от $44,5 млрд.

Съгласно методологията на Brand Finance, „силата на марката” се изчислява с помощта на балансирана карта с резултати, която включва оценка на инвестициите в маркетинг, собствен капитал и бизнес резултати.

Коментар