Агроволтаиката – отключване на потенциала в Централна Европа

Агроволтаиката може да подсигури над половината от електроенергията, от която се нуждае Централна Европа (снимка: Asurnipal, CC-SA 4.0)

Комбинирането на земеделие с производство на зелена енергия може да увеличи продоволствената сигурност и едновременно с това да генерира допълнителен доход за фермерите, но технологията е в състояние да задоволи и над половината от търсенето на електричество в Централна Европа.

Разполагането на слънчеви панели върху земеделска земя с цел отглеждането на хранителни култури под тях може да бъде адекватно решение за развитието на възобновяемата електроенергия. Този метод всъщност може да покрие 68% от днешното търсене на енергия в страните от Централна Европа, според ново проучване.

Изследването на енергийния мозъчен тръст Ember показва, че комбинирането на фотоволтаика и земеделие – практика, наречена агроволтаика – върху 9% от земеделската земя може да отговори на нуждите от електроенергия на селското стопанство и преработката на храни в региона.

Анализът предполага, че общо 180 GW слънчеви панели могат да бъдат инсталирани върху полетата с хранителни култури в централноевропейските страни. Това би означавало утрояване на целевия капацитет до 2030 г., посочен в проектите на националните енергийни планове. Цифрата е седем пъти по-голяма от общия инсталиран капацитет в страните от ЦИЕ в момента.

Освен осигуряване на допълнителен поток от доходи за фермерите, инсталирането на слънчеви панели над посевите може да подобри и задържането на вода в почвата по време на засушавания. В допълнение, сянката от фотоволтаиците над растенията ги предпазва от топлинния стрес. А това в много случаи означава всъщност увеличаване добивите.

Доказано е, че леката сянка на агроволтаиците повишава добивите при домати, краставици и други растения, които понастоящем фермерите засенчват чрез мрежи или боя, за да ги предпазят от топлинния стрес по пладне всеки ден. За сенколюбиви растения като т. нар. горски плодове (боровинки, ягоди, малини и др), селскостопанската фотоволтаична система над насажденията може да доведе до увеличаване на реколтата с до 16%.

„Продоволствената сигурност и енергийната сигурност са абсолютно жизненоважни“, каза д-р Павел Сжизак, анализатор на данни и един от авторите на доклада. „Инсталирането на слънчеви панели в съчетание със селското стопанство може да помогне на фермерите да допринесат и за двете, като същевременно поддържат бизнеса стабилен и печеливш“.

Сжизак отбеляза, че „законодателството и рамките за подкрепа“ биха били от съществено значение за отключване на потенциала на агроволтаиката. Тези проекти са изправени пред същите трудности като и конвенционалните слънчеви масиви – най-вече когато става дума за достъп до електрическата мрежа.

Изследването касае предимно страните от Централна Европа – такива като Чехия, Унгария, Полша и Словакия. От друга страна, във Франция, Германия, Италия и Холандия разпоредбите позволяват споделеното използване на земя за селско стопанство и производство на електроенергия без загуба на субсидии за селско стопанство. Това е факт, който вече е подтикнал развитието на над 200 проекта за агроволтаика.

Коментар