Windows 11 получава AI функция за търсене в аудио и видео

Microsoft добавя AI функция в Windows 11 за търсене по думи в аудио и видео файлове
(снимка: Microsoft)

Потребителите на Windows 11 скоро ще се сдобият с иновативна AI функция за търсене по думи във файловете с аудио- и видеозаписи, съхранявани локално на компютрите им.

В набора от функции на Windows 11 версия 27695, която наскоро стана достъпна за участниците в програмата за предварителна оценка Windows Insider на канала Canary, се появи „интелигентно търсене на мултимедия”. Този инструмент действа като работещ локално AI алгоритъм за сканиране на всички думи, които се намират в аудио- и видеозаписите, съхранявани на устройствата на потребителя.

Функцията за AI търсене в мултимедия, Smart Media Search, се описва като инструмент, който разшифрова всички аудиофайлове и видео на компютъра. Потребителите ще могат да активират търсене в Windows и да получат като резултат аудио или видео с думи, съдържащи се в записите, съобщи Tom’s Hardware.

„Търсене по изговорени думи в индексирани аудио и видео файлове. Щраквайки върху „Съгласен съм”, вие се съгласявате със сканирането на медийни файлове, съхранявани на вашето устройство. Ако е необходимо, желаният модел ще бъде изтеглен и инсталиран във фонов режим”, гласи описанието на функцията.

„След като AI моделът е настроен, той трябва да дешифрира вашите медийни файлове и да ги индексира, преди да бъдат добавени към търсенето на съдържание. Ще ви уведомим, след като процесът на настройка приключи”, уточняват разработчиците на Smart Media Search.

Изглежда, че новата функция е тясно свързана с функцията за извикване, която ще бъде достъпна за инсайдерите през октомври. Recall използва локално работещи AI алгоритми, за да записва всички потребителски действия в приложения, при преглеждане на уеб съдържание и т.н.

Данните, събрани по този начин, се показват на времева линия, което позволява на потребителя лесно да намира интересна информация от миналото и да продължи да взаимодейства с нея. За да стартирате Recall, ще ви трябва компютър с Windows 11 и мощен процесор с вграден невронен копроцесор (NPU), за да ускорите задачите с изкуствен интелект.

Коментар