Активисти алармират за опасност от тотален контрол в интернет

Мярка за защита на децата в онлайн пространството може да доведе до тотален контрол на интернет комуникациите (снимка: CC0 Public Domain)

Българските потребители имат осем дена да защитят тайната на кореспонденцията си в интернет, алармираха от гражданската организация Електронна Граница България, която е надпартийна и работи в обществена полза, борейки се срещу безконтролното подслушване и задържане на трафични данни.

На 10 октомври България трябва да сподели позицията си по предложението, наречено „чат контрол”. Властите се опитват да решат сложния проблем за защита на децата от посегателства в интернет чрез „неефективни мерки, от които прозират други намерения”, заявиха от организацията.

Заедно с доброто желание за защита на децата в онлайн пространството, се предлагат текстове, които биха довели до спиране на шифрирането от край-до-край. Решението обаче ще има огромни последствия за всеки потребител на интернет, предупредиха от Електронна Граница България. Ето и основните опасности, за които алармира организацията, чийто съосновател е Богомил Шопов.

  • Нарушаване на тайната на електронната кореспонденция – залага се начин за прекъсване на сигурната комуникация на личните съобщения в програмите за размяна на такива и генерално в интернет.
  • Нарушаване на тайната на източника при журналистиката – когато няма сигурна комуникация, няма и доверие между страните.
  • Нарушаване на неприкосновеността на документите, които складираме в облачни услуги – когато има начин да се прекъсне шифрованата връзка, има и начин да се позволи достъп до такива документи.
  • Нарушаване на фирмените и военните тайни – колко от тях се разменят през шифровани канали?
  • Нарушаване на основни права, заложени в хартите на ООН и ЕС.
  • Нарушаване на правата на жертвите на сексуално насилие, които тази мярка се опитва да защити – поверителните канали за комуникация за помощ ще бъдат разрушени.

Позицията на България към момента е „ЗА” подкрепа на предложението, което става ясно от запитване на „Електронна Граница България” към МВР.

„Във времена когато правителство няма, такива решения могат да бъдат игнорирани. Като общество имаме глас и трябва да си го изразим – всеки във своята област преди 18 септември. Споделяйте в социалните мрежи, пишете на МВР, пишете на хора и организации, които биха могли да вдигнат шум. Нека бъдем креативни”, призоваха активистите.

Електронна Граница България, заедно с други организации от всяка европейска страна, предлага ефективни и работещи мерки за защитата на децата, а и на всеки друг от посегателства в интернет.

„Ако бъдем активни като общество и отхвърлим това предложение, чрез промяна на позицията на МВР, можем да започнем диалог, който да доведе до решение на проблема, а не до вратички за тотално наблюдение”, казват от организацията.

Следенето, недоверието и страхът постепенно превръщат обществото ни в един некритикуващ консуматор, който „няма какво да крие” и е готов да отстъпи свободите си пред опитите за постигане на тотална сигурност. Електронна Граница България апелира да не стигаме до такава крайност.

Коментари по темата: „Активисти алармират за опасност от тотален контрол в интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ама тази е демократична 😀

  2. Българин

    Такава цензура и по комунистическо време нямаше…

Коментар