Законови промени ще ускорят изграждането на мобилни станции

Министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова (в средата) се срещна с мобилните оператори (снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Поне 3 пъти могат да бъдат съкратени сроковете за изграждане на телекомуникационни съоръжения, ако се приемат подготвените от Министерството на транспорта и съобщенията промени в Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, заяви министър Красимира Стоянова на среща с мобилните оператори.

„Към момента е необходима повече от година, за да бъдат преодолени административните процедури, а нашата цел е подготовката да отнема не повече от 4 месеца”, добави тя. Министър Стоянова подчерта, че ще постави въпроса още тази седмица на първата ѝ среща с Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание.

Продължава подготовката на нотификацията за държавна помощ за проекта за широколентова свързаност в слабо населени места, стана ясно още по време на срещата. Проектът се осъществява по Плана за възстановяване и устойчивост и предвижда 400 000 българи в труднодостъпни и отдалечени райони на страната да имат високоскоростен интернет.

Вчера Красимира Стоянова се срещна с представители на браншовите организации на автошколите в страната и заяви, че няма да направя и крачка назад по отношение на дигитализацията в учебния процес на водачите на моторни превозни средства.

Тя информира, че се очаква днес в Държавен вестник да  бъдат обнародвани измененията на Наредба 37 и Наредба 38, свързани с процеса по обучение и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

„Безопасността на пътя е наша обща отговорност и затова вярвам, че с тези промени ние ще гарантираме по-добър контрол и по-стриктно спазване на правилата от страна на инструкторите”, посочи министър Стоянова.

Промените в наредбите предвиждат дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическото обучение на кандидат-водачите, както и редица мерки за намаляване на административната тежест за учебните центрове. Предвижда се електронни да станат графикът за обучение, учебният дневник и учебният картон на всеки курсист.

Коментар