Турция: без санкции за ядрената енергия, забавят прогреса

Ядрената енергия е основен елемент от цялостната енергийна диверсификация на Турция
(снимка: CC0 Public Domain)

Турското правителство призова за премахване на всички санкции върху ядрената енергия. Санкциите, според представителите на властта в южната ни съседка, забавят технологичния прогрес.

Ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​се обяви за премахване на всички търговски и финансови ограничения, които в момента съществуват в сектора на ядрената енергия.

“Виждаме ядрената енергия като част от нашето по-добро бъдеще. В тази връзка подчертаваме, че всички пречки, търговски и финансови ограничения и санкции срещу този сектор трябва да бъдат премахнати”, каза Байрактар.

Подобни препятствия, според него, не само забавят технологичния прогрес и икономическото развитие, но и възпрепятстват постигането на глобалните цели за устойчиво развитие.

“От съществено значение е отговорното развитие и използване на ядрената енергия да бъдат подкрепяни, а не обезсърчавани на международно политическо ниво”, каза още турският енергиен министър.

Турция ще се нуждае от 4% повече електроенергия през следващите 20 години, заяви Байрактар.

„За да отговорим на това търсене, ще дадем приоритет на увеличаването на производството на електроенергия от възобновяеми източници, като ядрената енергия ще бъде добавена като основен елемент към нашата цялостна енергийна диверсификация”, поясни той.

Според плана, до 2035 г. Турция ще произвежда 7,2 GW електроенергия от ядрени централи, а през 2050 г. – 20 GW, включително от атомни електроцентрали и малки модулни реактори.

Очаква се АЕЦ “Аккую” да бъде завършена, въпреки негативното влияние на западните санкции. Според медийни публикации, Турция ще предприеме действия срещу германската компания Siemens, заради проблеми с доставката на оборудване за централата. В същото време компанията не може да получи разрешение за доставка цяла година.

Коментар