Аpple става по-американска: произвежда A16 в Аризона

Във фабриката на TSMC в Аризона вече се произвеждат мобилни процесори на Apple
(снимка: TSMC)

Мобилните процесори на Apple вече се произвеждат в САЩ по 5-нанометров технологичен процес. Създателят на iPhone е първият клиент на новата фабрика на TSMC в Аризона.

A16 SoC на Apple, която дебютира за първи път преди две години в iPhone 14 Pro, в момента се произвежда на първия етап във Fab 21 на TSMC в Аризона в малки, но значителни количества, твърди независимият журналист Тим Кълпан, позовавайки се на източници от индустрията.

Обемът ще нарасне значително, когато вторият етап от фабриката бъде завършен и започне производството – очаква се това да стане през първата половина на 2025 г.

Американските A16 чипове са направени по същия технологичния процес N4P, който TSMC използва за производството на A16 в Тайван. Объркващо е, че N4P понякога се нарича 4-нанометров, а понякога 5-нанометров, но той е част от по-широкото семейство 5-нм процеси – TSMC го определя като подобрена версия на 5 нм.

„Проектът в Аризона върви по план с добър напредък”, казва Нина Као, говорител на TSMC, без да коментира клиенти или продукти, които се произвеждат във фабриката в Аризона.

Предприятието на TSMC в Аризона е водещият проект на правителствения фонд на САЩ от 39 милиарда долара, съгласно Закона за чиповете. Очакваше се Apple да използва фабриката за производство на по-малко значими чипове като H-серията в AirPods. Производството на A16 там е изненада, коментира Кълпан.

Фактът, че са избрали най-напредналия чип, който могат да управляват на територията на САЩ, както по отношение на технологиите, така и по отношение на обема, показва, че Apple и TSMC правят голям залог в местното предприятие.

Все още не е ясно в кое устройство на Apple ще влязат американските A16 чипове. Една от възможностите са предстоящите таблети iPad. Друга вероятност е следващата версия на iPhone SE, което има смисъл, тъй като се предполага, че този модел е базиран на iPhone 14 с процесор A16 и се очаква следващата година.

В момента TSMC постига малко по-ниски добиви на чипове в Аризона, отколкото в Тайван. Но подобренията се случват бързо и в следващите месеци се очаква компанията да достигне паритет в добивите в Тайван и Аризона.

Коментар