Европа трудно ще постигне технологичен суверенитет

Делът на Европа в световното производство на полупроводници е под 10%
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската корпорация Intel ще отложи поне с две години старта на проекта си за изграждане на два завода за производство на чипове в Източна Германия, стана ясно през седмицата. Това може сериозно да подкопае технологичния суверенитет на Европа, отбелязва Политико в публикация по темата.

От миналата година ЕС се опитва да стимулира развитието на регионалната полупроводникова индустрия и дори прие т.нар. „Европейски закон за чиповете”. Документът предвижда отпускане на 43 милиарда евро субсидии за изграждане на нови заводи за производство на чипове в Европа.

ЕС си е поставил за цел до края на десетилетието да заемe 20% от глобалния пазар на усъвършенствани полупроводникови компоненти. През 2022 г. делът на местното производство не чипове беше под 9%.

Но ако изпълнението на програмата спре, както по-рано предупредиха представители на Европейската комисия, тогава до края на десетилетието делът на ЕС от световното производство на чипове няма да нарасне над 11,7%.

След решението на Intel да забави изграждането на фабриките в Германия, федералният канцлер Олаф Шолц заяви финансовата подкрепа на правителството за реализиране на проекта в бъдеще. Първоначално Intel възнамеряваше да похарчи около 30 милиарда евро за изграждане на две предприятия в Магдебург, от които най-малко 10 милиарда ще бъдат покрити от субсидии.

Същевременно, полската фабрика за опаковане и тестване на чипове, чието изграждане компанията също реши да отложи, изисква около 5 милиарда евро инвестиции, като повече от една трета от тях са осигурени от субсидии.

Миналия месец тайванският гигант TSMC тържествено положи основите на съвместно предприятие в Германия. Освен че бюджетът му е ограничен до 10 милиарда евро, заводът ще произвежда само чипове от нисък клас, използвани предимно в автомобилната индустрия.

Но автомобилната сектор в Европа е в трудна ситуация в момента, така че и този проект е под въпрос. Като се има предвид, че преди това Intel се отказа от изграждане на завод в Италия и изследователски център във Франция, инициативата на ЕС за съживяване на регионалната полупроводникова индустрия може да се счита за не съвсем успешна на този етап.

Миналия месец, на церемонията по първата копка на съвместното предприятие на TSMC в Германия, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спомена сумата от 115 милиарда евро, които страните от блока и частни източници на капитал са готови да инвестират в развитието на европейската полупроводникова индустрия.

Тя не уточни в какво съотношение ще бъдат разпределени тези средства между източниците на финансиране, но е много вероятно сумата да комбинира както държавни субсидии, така и инвестиции от частни компании.

Като се има предвид предстоящата промяна в състава на Европейската комисия, перспективите за по-нататъшното изпълнение на плана стават все по-неясни, заключава Политико.

Коментари по темата: „Европа трудно ще постигне технологичен суверенитет”

добавете коментар...

  1. Атx

    Европа беше принудена от САЩ да им даде дистанционно блокиране на холандски литографски машини на ASML в Тайван,не знам за какъв суверенитет може да се говори.

Коментар