А1 подкрепя професионалното развитие на младите таланти с интерес към технологиите

(снимка: А1 България)

  • Официално приключи пилотното издание на програмата A1 STEMfem Junior.
  • Започна академичната година на първия A1 Tech Talents клас в специалност „Телекомуникационни технологии“ в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

Мисията на А1 да подкрепя професионалния старт на младите таланти в технологиите беше във фокуса на две важни събития в средата на септември. Компанията отбеляза успешното завършване на първото издание на програмата A1 STEMfem Junior и старта на първия A1 Tech Talents клас в специалност „Телекомуникационни технологии“ в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

(снимка: А1 България)

Пилотната инициатива A1 STEMfem Junior беше насочена към момичета от 11-и и 12-и клас с интерес към технологиите. Целта на програмата е да вдъхновява и подкрепя ученичките да развиват знанията и уменията си в сферата на природните и математическите науки, и технологиите и да се превърнат в част от следващото поколение жени-лидери в тази област. Участничките преминаха през серия от специализирани обучения, чрез които разшириха своите технически и социални умения. Всяко момиче работи по реални проекти в екип с ментор – дама на ръководна позиция от технологичния екип на А1. Жените-лидери в компанията напътстваха професионално ученичките за навлизането им в технологичния свят. Момичетата имаха възможност да придобият знания, практически опит и увереност, че технологиите са сфера, в която дамите могат да постигнат успех и да оставят своя уникален отпечатък.

„Програмата A1 STEMfem Junior е инициатива, която има заряда да допринесе младите момичета в България смело да преследват мечтите си за кариера в технологичната сфера. Като жена, която се развива в света на технологиите, за мен инициативата е и лична кауза. Гордея се с участничките, които се осмелиха да направят тази първа крачка, която има потенциала да се превърне в огромен скок за всички момичета в България с интерес към математиката и инженерните науки. Радвам се, че в А1 успяхме да им предоставим тази възможност и с радост ще ги подкрепяме и занапред в кариерната ориентация и следващите им професионални стъпки“, коментира Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“, А1 България.

Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“, А1 България
(снимка: А1 България)

В подкрепа на мисията си да развива младите хора в страната А1 стартира и своя клас A1 Tech Talents, в който ще се обучават 23 студенти – първокурсници в специалност „Телекомуникационни технологии“ във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). Всички те ще имат възможността да се учат пряко от водещите професионалисти от компанията, които да им предадат ценни знания, опит и вдъхновение като техни ментори. По време на събитието Миглена Узунова-Цекова подчерта важността на практическия опит и представи пред младите хора възможността да станат част от екипа на водещия телеком още тази година като стажанти.

(снимка: А1 България)

По време на церемонията за официалното откриване на академичната година на ВУТП тя връчи и дипломите на отличниците в специалност „Телекомуникационни технологии“ заедно със специални подаръци от компанията за най-изявените студенти. Инициативите са част от мисията на А1 да подкрепя младите хора за успешен старт на професионалното развитие. Компанията провежда целогодишна стажантска програма, Лятна академия за студенти и ученици с отличително представяне и си партнира с водещи университети в страната. Благодарение на успешните политики за развитие на таланти, А1 е носител на сертификат Great Place to Work и е отличавана с редица награди през годините, сред които „Най-добър работодател – Телекомуникации“ на престижния конкурс Career Show Awards 2024.

съдържание от А1 България