Progress връчи три стипендии по програмата „Жените в технологиите”

Жените в технологиите допринасят за една по-пробщаваща ИТ индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната компания Progress обяви победителките в стипендиантската си програма „Жените в технологиите” за 2024 г. Програмата цели да подкрепи професионалното развитие на следващото поколение жени лидери в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Победителки тази година са Виолета Кастрева от СУ „Климент Охридски” и Теодора Савчева от Технически университет – София. Те ще получат стипендии на стойност 3000 лв. всяка. Progress продължава да поддържа и фонда си за стипендии „Жените в технологиите” в Американския университет в България, където стипендията тази година се присъди на Благовеста Благоева.

В момента Виолета Кастрева учи компютърни науки във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тя е отличена като „Студент на годината” в категория „Математика и информатика” през 2024 г. и е носител на няколко медала от международната олимпиада Open Mathematical Olympiad for University Students (OMOUS) и Междууниверситетското състезание по математика.

Виолета е и асистент-преподавател във ФМИ по различни теми, сред които основи на програмирането на С++.  Като доброволец към УНИЦЕФ преди няколко години обучава студенти по киберсигурност.

Победителките в стипендиантската програма „Жените в технологиите” в технологиите” за 2024 г. (снимка: Progress)

Теодора Савчева учи интелигентни системи и изкуствен интелект в Технически университет – София. Тя е част от Клуба по роботика и има множество награди заедно с екипа си за автономния робот Solar Reviver. Наред с тези отличия тя е преподавала LEGO роботика, DEV Python и наука за данните на деца.

Студентката от Американския университет в България Благовеста Благоева следва две специалности – компютърни науки и психология. Тя е участвала в редица технологични инициативи, сред които „Роботика и кръгова икономика” и „Кръгова икономика за смартфони и електронни устройства” към Girls Go Circular, както и в Teen Station Hackathon – проект на УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските журналисти в България за медийна грамотност.

„Като глобална софтуерна компания припознаваме мисията да подаваме ръка на младите жени в кариерното им развитие, допринасяйки за една още по-многообразна и приобщаваща ИТ индустрия”, каза Алина Габер, старши директор „Привличане на таланти” в Progress.

Стипендиите „Жените в технологиите” са част от програмата на Progress за корпоративна социална отговорност Progress for Tomorrow.

Коментар