Ще погълне ли Qualcomm закъсалия Intel? Има оферта

Пат Гелсингър е изправен пред драматични решения за съдбата на Intel
(снимка: Intel)

Qualcomm, американският разработчик на мобилни процесори Snapdragon, е предложил сделка за поглъщане на Intel – основния производител на РС процесори, който се намира в тежка криза в момента, твърди репортаж на CNBC.

Не е ясно дали Intel е участвала в разговори с Qualcomm или какви ще бъдат условията, тъй като информацията е поверителна, според източник на CNBC, пожелал анонимност.

Първи за интереса на Qualcomm към Intel съобщи Уолстрийт Джърнъл. След новината акциите на Intel се повишиха с около 3%, докато ценните книжа на Qualcomm поевтиняха с 3% при затваряне на търговията.

Ако се случи, сделката ще бъде едно от най-големите технологични сливания в историята. Intel има пазарна капитализация от над 90 милиарда долара.

Някога най-големият производител на чипове в света, Intel от години се намира в низходяща спирала, която се ускори през 2024 г. През август акциите на чипмейкъра регистрираха най-големия си еднодневен спад от над 50 години, след като компанията отчете разочароващи печалби.

Ценните книжа на Intel паднаха с 53% тази година, тъй като инвеститорите са скептични относно скъпите планове на компанията да проектира и произвежда чипове.

Qualcomm и Intel се конкурират на няколко пазара, включително в чиповете за компютри и лаптопи. Но Qualcomm, за разлика от Intel, не произвежда свои собствени чипове, а вместо това разчита на фирми като TSMC и Samsung.

В понеделник, след заседание на борда за обсъждане на стратегията, главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингър изпрати бележка до персонала, която потвърди ангажимента на компанията да инвестира сериозно в своя бизнес за производство на чипове по договор – проект, който може да струва 100 милиарда долара през следващите пет години. Гелсингър каза също, че разглежда варианта с външни инвестиции.

Intel пропусна бума на изкуствения интелект, който привлече вниманието на Уолстрийт. Повечето от усъвършенстваните AI приложения, като ChatGPT, работят на графични процесори Nvidia, вместо на централни процесори на Intel. Nvidia има повече от 80% от бързо развиващия се пазар на AI ускорители, според данни на анализаторите.

Qualcomm, от своя страна, генерира по-малко приходи от Intel. Компанията отчете продажби за 35,8 милиарда долара през фискалната 2023 г., в сравнение с 54,2 милиарда долара на Intel за същия период.

Потенциална сделка ще бъде усложнена от въпроси, свързани с антитръстовото законодателство и националната сигурност. Както Intel, така и Qualcomm правят бизнес в Китай, където антитръстовите органи вече осуетиха техни сделки. Intel не успя да придобие Tower Semiconductor, а Qualcomm се провали в опита за поглъщане на NXP Semiconductor.

Други гигантски придобивания в технологичната индустрия също бяха възпрепятствани. През 2017 г. Broadcom направи оферта за закупуване на Qualcomm за повече от 100 милиарда долара. Администрацията на Тръмп блокира сделката през следващата година, поради опасения за националната сигурност, тъй като по това време Broadcom беше базирана в Сингапур.

А през 2021 г. Федералната търговска комисия заведе дело, за да блокира опита на Nvidia за придобиване на Arm, с антитръстови основания. Сделката беше отменена през 2022 г. след допълнителен натиск от страна на регулаторите в Европа и Азия.

Към момента представители на Qualcomm и Intel отказват коментар на появилите се в медиите информации за сделка между двете компании.

Коментар