Няколко хиляди дни до появата на суперинтелект

Изкуственият интелект ще реши „сложни проблеми” и ще постави основата, която ще помогне на хората да постигнат светло бъдеще, смята Сам Алтман (снимка: Sam Altman / X)

Сам Алтман, изпълнителният директор на OpenAI, заяви в блог публикация, че след „няколко хиляди дни” ще се появи суперинтелект. Според него, това знаменателно събитие няма да ознаменува технологично предизвикана антиутопия, а началото на „масов просперитет”.

Постигането на свръхинтелигентност може да отнеме малко повече време, отколкото се очакваше, но това все пак ще се случи, убеден е създателят на ChatGPT. Скоро ние „ще можем да правим това, което нашите баби и дядовци биха смятали за магия”, казва Алтман.

„Ние сме по-способни не поради генетични промени, а защото използваме за добро инфраструктурата на общество, което е много по-умно и по-способно от всеки от нас; самото общество е форма на развита интелигентност”, споделя той, цитиран от SiliconAngle.

Изкуственият интелект, според него, ще реши „сложни проблеми” и ще постави основата, която ще помогне на хората да постигнат светло бъдеще. В това бъдеще, казва Алтман, всеки ще има свой собствен „личен AI екип” за решаване на ежедневни проблеми, а „виртуалните експерти” ще бъдат вплетени в ежедневието, за да го опростят значително.

Виртуалните преподаватели ще водят учебния процес, без да причиняват стрес, защото ще разбират индивидуалните нужди на всяко дете. Всеки ще получи необходимото образование и важни умения, които ще му помогнат да успее в един богат на работни места свят и ще осигурят на обществото просперитет, какъвто не можем да си представим днес.

В същото време Сам Алтман признава, че човечеството предстои да се сблъска с някои проблеми, включително болезнено преструктуриране на пазара на труда. Но този въпрос ще бъде решен и, както Карл Маркс обеща, човекът ще се освободи от изтощителната работа и ще може да се наслаждава на това, което обича в живота.

Коментари по темата: „Няколко хиляди дни до появата на суперинтелект”

добавете коментар...

  1. Българин

    Нямам търпеие. Толкова хубаво ще ни бъде на всички. Цялото човечество щастливи и весели – заедно в AI утопичния рай.

Коментар