Енергетици: Центровете за данни да се строят до електроцентрали

Бумът в центровете за данни е предизвикателство към енергийните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските енергетици призоваха за изграждане на големите центрове за данни в близост до електроцентрали. Това, според тях, е оптимално решение, предвид трудностите при разширяване на електромрежите.

Бумът в изграждането на нови центрове за данни, породен от бързото развитие на системите с изкуствен интелект, е предизвикателство за електрическите мрежи. Представители на енергийната индустрия на САЩ обръщат внимание на трудностите, съпътстващи разширяването на мрежите за пренос на електроенергия – оптимално, според тях, е новите центрове за данни да се изградят в непосредствена близост до електроцентрали.

За това се застъпва, например, изпълнителният директор на американската енергийна компания Constellation Energy – Джо Домингес, който бе цитиран от Блумбърг. Китай вече е възприел подобен подход при реализиране на проекти в областта на изкуствения интелект и САЩ има какво да научат от Средното кралство.

Constellation Energy участва в дискусии с клиенти, които планират да изградят центрове за данни с консумация на няколко гигавата електроенергия. Такива центрове има смисъл да се строят само в непосредствена близост до производствени съоръжения, настоява компанията.

Само преди няколко години експертите бяха убедени, че вятърната и слънчева енергия ще покрият всички нужди от електроенергия на компютърните центрове в САЩ. Но сега въглищните електроцентрали удължават жизнения си цикъл, консумацията на природен газ нараства с рекордни темпове, а използването на ядрени електроцентрали вече не поражда такива опасения сред активистите, както преди.

Constellation Energy наскоро реши да върне в експлоатация една от американските атомни електроцентрали в Пенсилвания, за нуждите на Microsoft. А през март Amazon похарчи 650 милиона долара за закупуване на център за данни, разположен до друга действаща атомна електроцентрала.

Предимството на ядрените електроцентрали е, че тяхната мощност е доста голяма и е на разположение денонощно, независимо от природните явления и времето.

Коментар