Атакуват Mozilla за шпиониране чрез Firefox

Потребителите на Firefox са шпионирани без знанието им, твърдят правозащитници
(снимка: CC0 Public Domain)

Базираната във Виена правозащитна организация NOYB е подала жалба срещу Mozilla до австрийския орган за защита на данните, обвинявайки разработчика на браузъра Firefox в шпиониране на потребители на уебсайтове без съгласието им.

Дигиталната застъпническа група NOYB (None Of Your Business), основана от активиста Макс Шремс, твърди, че Mozilla е включила функция за „запазване на поверителността” във Firefox, която превръща браузъра в инструмент за шпиониране на потребителите без тяхното пряко знание, в изгода на собствениците на уебсайтове.

Според Mozilla, функцията помага на администраторите на сайтове да разберат как се представят техните реклами, без да се изисква от тях да събират информация за отделни потребители. Функцията се описва като неинвазивна алтернатива на проследяването на потребители, когато сърфират между сайтове, като помага за значително намаляване на събирането на лични данни.

Но дори и в този си вид функцията нарушава правата на потребителите, гарантирани от европейските закони за поверителност, казва NOYB. А в браузъра Firefox тя е активирана по подразбиране.

„Жалко е, че организация като Mozilla смята потребителите за твърде глупави, за да отговорят с да или не. Потребителите трябва да могат да направят избор и функцията трябва да бъде деактивирана по подразбиране”, казва адвокатът на NOYB Феликс Миколаш, цитиран от Ройтерс.

Браузърът с отворен код Firefox някога беше популярен сред потребителите, заради функциите си за защита на поверителността, но сега изостава не само от лидера на пазара Google Chrome, но и от Apple Safari и Microsoft Edge – пазарният дял на Firefox е едноцифрен.

NOYB призова Mozilla да информира потребителите за своите дейности по обработка на данни, да деактивира тази функция по подразбиране и да изтрие всички незаконно събрани данни от милиони потребители, според активистите за правата на човека.

През юни организацията подаде жалба срещу Alphabet за това, че браузърът ѝ Chrome също шпионира незаконно потребителите. Някои от стотиците жалби, които NOYB подаде срещу големи технологични компании, доведоха до големи глоби.

Коментар