Изтекоха лични данни на 100 милиона американци

Киберпрестъпниците плащат с охота за лични данни на потенциалните им жертви
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи по информационна сигурност откриха в интернет онлайн база данни, съдържаща личната информация на 106 316 633 граждани на САЩ – почти една трета от населението на страната.

Базата данни включва информация от компанията за проверка на миналото MC2 Data, включително имена на хора, адреси, телефонни номера, копия на различни правни и трудови документи и много други, съобщи TechRadar.

Изследователите смятат, че базата данни MC2 Data е станала публично достъпна в резултат на човешка грешка, а не на целенасочена хакерска атака. Това косвено се потвърждава от факта, че базата съдържа информация не само за тези, които са били проверени от служители на компанията, но и за повече от 2 милиона клиенти, абонирани за услугите на MC2 Data.

Инцидентът е второто голямо нарушение, свързано с данните, на компании за проверка на миналото през последните месеци. През август National Public Data потвърди нарушение на данните, което я изправи пред няколко съдебни дела от засегнати американци.

„Услугите за проверка на миналото винаги са били проблематични, защото киберпрестъпниците могат да плащат за събиране на данни за потенциални жертви”, коментира Арас Назаровас, изследовател в Cybernews.

Според него, такова изтичане е златна мина за киберпрестъпниците, тъй като отваря редица възможности и намалява риска за тях, позволявайки им да използват подробните данни по-ефективно.

Коментар