Google обвини Microsoft в антиконкурентни практики

Лицензионните условия на Microsoft не позволяват на европейските клиенти да мигрират към конкурентни облаци, твърди Google (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft използва своите софтуерни продукти, за да принуди клиентите да преминат към облачната платформа Azure, твърди Google в жалба срещу своя конкурент, подадена в Европейската комисия.

„Вярваме, че регулаторните действия са единственият начин да се сложи край на обвързването с доставчика Microsoft, да се предостави на клиентите избор и да се създадат равни условия за конкурентите“, каза вицепрезидентът на Google Cloud Амит Завери на пресконференция, цитиран от Techxplore.

Google обвинява Microsoft в „антиконкурентни” лицензионни практики, за да принуди клиентите да използват облачната ѝ услуга. Според интернет компанията, Microsoft се е възползвала от зависимостта на корпоративните клиенти от “задължителните” софтуерни продукти като Windows Server, за да ги принуди да използват клауд платформата Azure.

Microsoft направи неизгодно за клиентите да използват Windows Server или други продукти в конкурентни услуги като Google Cloud или Amazon AWS, като увеличи цената с 400%, подчертават от Google.

„Лицензионните условия на Microsoft не позволяват на европейските клиенти да мигрират настоящите работни натоварвания на Microsoft към конкурентни облаци, въпреки че няма технически пречки за това”, пише Завери в блог публикация със съавтор Тара Брейди, президент на Google Cloud Europe.

За компаниите, които използват конкурентни облачни платформи въпреки тяхната цена, са налице сериозни трудности:„Microsoft въведе допълнителни бариери през последните няколко години, като например ограничаване на пачовете за сигурност и създаване на други пречки пред оперативната съвместимост”, казват от Google.

Коментар