Търсенето на AI вещае нов недостиг на чипове

20% ръст в търсенето на чипове може да наруши равновесието на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Нарастващото търсене на чипове за нуждите на изкуствения интелект, AI смартфони и лаптопи, може да доведе до следващия глобален недостиг на полупроводници, алармира доклад на консултантската компания Bain & Co.

Последният голям недостиг на чипове се случи по време на пандемията Covid-19 на фона на прекъсване на веригата за доставки и нарастване на търсенето на потребителска електроника, тъй като хората бяха принудени да останат и да работят у дома.

Технологичните гиганти купуват графични процесори, главно от Nvidia, които се внедряват в центрове за данни и са критични за обучението на големите AI модели, залегнали в основата на приложения като ChatGPT на OpenAI.

Междувременно компании като Qualcomm проектират чипове, които се вграждат в смартфони и персонални компютри и позволяват на тези устройства да изпълняват AI приложения локално, а не чрез интернет връзка в облака. Те често се наричат ​​устройства с активиран AI и компании от Samsung до Microsoft вече пуснаха такива продукти.

Търсенето на графични процесори и потребителска електроника с изкуствен интелект може да е причина за недостига на чипове, казват консултантите от Bain. „Нарастващото търсене на графични процесори (GPU) причини недостиг в специфични елементи от веригата на стойността на полупроводниците”, коментира Ан Хьокер, ръководител на технологичната практика в Bain, пред CNBC.

„Ако комбинираме нарастващото търсене на графични процесори с вълната от устройства с активиран изкуствен интелект, което би могло да ускори циклите на опресняване на компютрите, може да се очакват по-широко разпространени ограничения върху доставките на полупроводници”, прогнозира той. На този етап обаче не е ясно колко голямо ще бъде търсенето на подобни устройства с AI, тъй като досега подходът към тях от страна на потребителите е предпазлив.

Веригата за доставки на полупроводници е „невероятно сложна и увеличение на търсенето с около 20% или повече има голяма вероятност да наруши равновесието и да причини недостиг на чипове”, предупреждава докладът на Bain. „Експлозията на AI в големите крайни пазари може лесно да надмине този праг, създавайки уязвими точки по цялата верига на доставки”, се казва в анализа.

Веригата за доставки на полупроводници е разпръсната в множество компании. Например, Nvidia проектира своите графични процесори, но те са произвеждат от TSMC в Тайван, която пък разчита на оборудване от страни като Холандия. Освен това, най-авангардните чипове могат да се произвеждат в голям мащаб само от TSMC и Samsung Electronics.

Геополитиката също може да бъде фактор, който да предизвиква недостиг на чипове. Полупроводниците се разглеждат от правителствата по света като стратегическа технология. Чрез ограничения върху износа и други санкции САЩ се опитват да възпрепятстват достъпа на Китай до най-модерните чипове. Междувременно Вашингтон се опитва да укрепи собствения си вътрешен капацитет за производство на полупроводници.

„Геополитическото напрежение, търговските ограничения и отделянето на многонационалните технологични компании от техните вериги за доставки от Китай продължават да представляват сериозни рискове за доставките на полупроводници. Закъсненията в строителството на фабрики, недостигът на материали и други непредсказуеми фактори също могат да създадат затруднения”, обобщава докладът на Bain.

Коментари по темата: „Търсенето на AI вещае нов недостиг на чипове”

добавете коментар...

  1. живко

    какви “AI смартфони и лаптопи”, какви глупости говорите! моля за малко уважение към читателите – заменете думата AI с “PR на софтуерни бизнес решения в облака” ____ С уважения, Земляните

  2. jkl

    Какви глупости, никой не се интересува от смешното “AI” изкуствено налагано, че да могат компаниите да печелят…

Коментар