РС пазарът “заспа”, движат го таблетите

Продажбите на традиционни РС през 2024 г. ще останат на нивото на 2023 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на компютри спряха да растат, но таблетите движат пазара нагоре. Като цяло доставките на персонални компютри, включително таблети, ще достигнат 399 милиона тази година, прогнозира IDC. 

С наближаване на четвъртото тримесечие анализаторите коригират традиционните си прогнози за динамиката на пазара на компютри и таблети. Според IDC, тази година доставките на персонални компютри с традиционни форм-фактори няма да се увеличат, в сравнение с миналата, докато таблетите ще добавят 7,2%, като общо двете категории ще отбележат увеличение от 2,6% до 398,9 милиона единици.

От този брой традиционните компютри са само 261 милиона – на същото ниво като миналата година. Ако се изключи китайският пазар, традиционният PC сегмент ще нарасне с 2,8% през 2024 г., тъй като макроикономическите проблеми продължават да ограничават растежа в азиатската страна. В същото време усилията на Huawei да стимулира търсенето на таблети смекчиха стагнацията в този сегмент.

Някои производители на Android таблети демонстрираха доста агресивна маркетингова политика през първата половина на годината в Китай, Централна и Източна Европа, както и в страните от Азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония, отбелязва IDC.

Таблетите излизат на пазара с по-бързи процесори, по-добри дисплеи и по-добра свързаност. В сегмента се наблюдава надстройка на устройствата, но този цикъл няма да продължи дълго, тъй като таблетите са по-слаби като функционалност от пълноразмерните компютри, а смартфоните привличат вниманието на потребителите, когато решат да надграждат.

Въпреки това доставките на компютри все още се очаква да нараснат с 4,3% през 2025 г., тъй като краят на поддръжката на Windows 10 неизбежно ще се отрази на пазара. При тези условия Apple ще има възможност да спечели някои купувачи на компютри. Пазарният дял на компанията ще се увеличи от 9,1% на 9,7% в края на 2025 г., а през 2026 г. може да достигне 10,2%.

В обозримо бъдеще търсенето на нови компютри ще расте най-активно в Китай, Индия, Япония и някои западноевропейски страни, но най-вече поради края на цикъла на поддръжка на Windows 10, отколкото в резултат на появата на нови модели с поддръжка на AI. Засега факторът изкуствен интелект не оказва влияние върху продажбите на компютри, заключават анализаторите на IDC.

Корпорациите купуват компютри с поддръжка на AI до голяма степен, за да останат актуални в бъдеще, докато за обикновените потребители ползите от използването на тези функции все още не са напълно очевидни. През следващите години компютрите с AI ще останат по-скъпи от класическите компютри, тъй като те също ще се предлагат с по-големи модули за съхранение и памет, да не говорим за по-модерни и скъпи процесори.

Ще мине много време, преди процесорите с NPU, отговорни за AI ускорението, да намерят своето място в буквално всички ценови ниши на PC пазара, отбелязват анализаторите.

IDC очаква през 2028 г. да бъдат продадени 280,7 милиона персонални компютри в традиционен формат, с ограничен растеж от 0,6% спрямо 2027 г., въпреки че доставките ще се увеличават средно с 1,8% годишно от 2024 г. нататък.

В сегмента на таблетите не се очаква постоянен ръст до 2028 г. (от нивото от 140,5 милиона таблета), но средно през предходните пет години обемите на доставките ще се увеличават с 0,5% годишно. Кумулативният среден годишен темп на растеж на доставките на компютри и таблети ще бъде 1,4%.

Според IDC, през следващата година делът на компютрите с ниво на производителност на NPU под 40 TOPS няма да надвишава 40% от пазара на настолни РС и лаптопи, докато почти 60% от компютрите ще се справят без NPU.

Следващата година повече от 10% от компютрите ще имат процесори с NPU, способни да изпълняват над 40 трилиона операции в секунда (TOPS). До 2028 г. делът им ще надхвърли 60%, повече от 30% от компютрите ще бъдат оборудвани с по-малко производителни NPU и само около 5% от новите компютри и лаптопи ще могат да се справят без NPU.

Коментар