Intel продава европейската си централа

Intel започна да се освобождава от част от активите си, преследвайки икономии
(снимка: Intel)

Не е ясно как ще приключи настоящата криза в Intel и дали компанията ще запази своята независимост, но най-големият производител на процесори за РС вече разпродава част от по-малките си активи.

Компания за имоти е упълномощена да продаде европейската централа на Intel в Обединеното кралство, съобщи Newsquest. Специално построената сграда в Суиндън е европейска централа на Intel от 1982 г. Състои се от 17 000 кв.м офис пространство на площадка с размери приблизително 52 000 кв.м.

Говорител на Intel каза пред местен медия, че компанията „променя глобалната си стратегия за недвижими имоти, за да се съсредоточи върху по-гъсто населени места и да се освободи от неизползваното пространство”.

Но ако не беше изпаднала в криза, Intel едва ли щеше да продаде централата, която заемаше повече от 40 години, коментират пазарните наблюдатели.

Intel иска да спечели 12 милиона долара от продажбата и да договори обратен наем от 2,5 милиона долара на година с всеки нов собственик. Компанията настоява споразумението да е със срок до 18 месеца, с възможност за освобождаване на помещенията на всяка дата след 31 януари 2025 г.

Коментар