Хак заобикаля DRM защитата на HP касетите

Срещу защитите на принтерните касети винаги се намират хакерски решения 
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на принтери често прибягват до хакерски решения, за да си спестят разходи за оригинални консумативи. Нов трик позволява използване на презаредени касети с помощта на ултра тънка платка.

Ситуацията на пазара на касети е такава, че много производители, включително HP, повишават цените на своите мастила. Това се прави, за да се компенсират загубите от продажбата на принтери на ниски цени. В резултат потребителите все повече се обръщат към неоригинални касети, доставяни от трети страни.

За да се борят с това явление, HP и други компании инсталират специални чипове в касетите, по които принтерите ги разпознават. Но производителите на мастила от трети страни прибягнаха до презареждане на стари касети, за да заобиколят тази функция за сигурност.

След това оригиналните касети с мастило получиха ограничители на страниците, които възпрепятстват печатането след достигане на определен брой страници, дори ако в касетата все още има останало мастило.

Нов хак, докладван от Tom’s Hardware, изглежда решава този проблем. Потребител на YouTube с име Jay Summet публикува видеоклип, демонстриращ начин за заобикаляне на системата за управление на цифровите права (DRM) в касетите на HP.

Методът се основава на физическа атака “човек по средата” и позволява печат без ограничения, чрез презареждане на касетата с мастило, въпреки всички усилия на HP да предотврати това.

Пълначът на мастило добавя гъвкава печатна платка към оригиналните контакти на касетата, която променя и насочва сигнала към чипа, за да каже на принтера, че не е достигнал лимита си за страници. След това пренасочва сигнала към друг набор от контакти, които наслагват оригиналните. Така принтерът смята, че “говори” с оригинална, а не с презаредена касета.

HP защитава своята политика за ограничаване на използването на касети на трети страни, като се позовава на опасения за сигурността. Компанията дори стартира рекламна кампания, в която твърди, че нейните принтери са „проектирани да бъдат по-малко мразени”.

Потребителите обаче виждат в това опит за допълнителни печалби, което ги тласка да търсят заобиколни решения. Вече са заведени много дела срещу DRM защитата в принтерите, но съдебните спорове често продължават с години. Междувременно потребителите търсят начини за намаляване на разходите за печат и изглежда успяват да намерят такива.

Коментар