Обвиняват Mazda за дефектна функция на седалките

Mazda 6 проявява дефект в отоплението на седалките, твърдят потърпевши от Калифорния
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският производител на автомобили Mazda е обвинен в измама и реклама на опасна функция: собственици на коли, получили изгаряния от отопляемите седалки, заведоха колективен иск в САЩ. Жена твърди, че е останала с белези след подобен инцидент.

Върховният съд на Сан Франциско в Калифорния, САЩ, прие колективен иск срещу Mazda. Ищецът твърди, че функцията за отопление на седалката в Mazda 6 от 2018 г. е дефектна.

Кристина Д. посочва в жалбата, че е “претърпяла тежки изгаряния, които са оставили белези” от използването на функцията за отопление на седалката. Други ищци също казват, че са получили изгаряния поради дефектно отопление на седалките, съобщи IT Home.

В колективния иск се твърди, че Mazda е знаела за проблема от години, но не е информирала потребителите за потенциалните опасности и е продължила да продава превозни средства, които представляват риск за безопасността на „хиляди граждани на Калифорния”.

Ищците настояват, че Mazda е извършила измама, като активно е рекламирала и популяризирала тази функция, въпреки че е знаела за дефекта в отоплението на седалките.

Mazda е изправена пред няколко обвинения, включително нарушаване на гаранцията, отговорност за небрежност на продукта, невярно представяне, измама и нарушение на Калифорнийския закон за нелоялна конкуренция.

Ищците искат обезщетение за вреди, включително медицински разходи, загубено работно време, загуба на бъдещи доходи и морални щети.

Коментар