Corten Capital придоби мажоритарен дял в Cobuilder

Софтуерен разработчик с две дружества у нас привлече нова инвестиция за развитие на бизнеса си (снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната компания Cobuilder, която има две дъщерни дружества в България с над 100 служители, приключи сделка с инвестиционния фонд Corten Capital. Фондът придобива мажоритарен дял в компанията. Стойността на сделката не беше обявена.

Двете дъщерни дружества у нас – Cobuilder International и Cobuilder Nordic – ще продължат да играят ключова роля в разработката и поддръжката на всички SaaS решения на Cobuilder, съобщиха от компанията.

Cobuilder разработва софтуерни продукти за европейския строителен пазар. Основана през 1997 г. в Осло, Норвегия, и с развоен център в София от 2013 г., компанията предлага абонаментни софтуерни решения за управление на данни в строителството, които помагат на индустрията да менажира своите изисквания за съответствие и устойчивост и да намали въглеродния си отпечатък.

След завършването на сделката, Corten Capital ще стане стратегически акционер заедно със съоснователите на Cobuilder – Ларс Фреденлунд и Кристер Грьонволд, които остават акционери и ще продължат да ръководят бизнеса заедно с разширения управленски екип на компанията.

Бистра Папазова остава изпълнителен директор на българското дружество Cobuilder International и пълномощник на Cobuilder Nordic.

„За да постигне строителната индустрия амбициозните екологични цели, заложени от европейските законодатели, е необходимо стандартизиране на данните и техния поток. Cobuilder е в отлична позиция да бъде водеща сила в развитието на тези нови пазарни възможности, както и да разшири дейността си на норвежкия пазар”, каза Ларс Фреденлунд, главен изпълнителен директор на Cobuilder.

Строителната индустрия е много комплексна и изключително фрагментирана, като се появяват и все по-строги изисквания за безопасност и устойчивост. Данните и инструментите им за управление и колаборация са от съществено значение за всички участници в строителството и способността им да се справят с тези предизвикателства, коментира Саймън Бег от Corten Capital.

„Екипът на Cobuilder е създал изключително иновативни решения в тази област, които вече са широко използвани от норвежката строителна индустрия. Подкрепата на Corten ще ускори значително постигането на целите на екипа да надгради тези решения и да ги предложи на глобално ниво”, каза Бег.

Коментар