Фонд от 1 млрд. евро подкрепя бизнеси в етап на растеж

Дружества в етап на растеж от Централна и Източна Европа ще могат да разчитат на подкрепа от инвестиционен фонд с размер до 1 милиард евро (снимка: CC0 Public Domain)

Чехия и Полша подкрепиха нова инициатива на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), която цели да привлече финансиране в размер до 1 млрд. евро за подпомагане на дружества на етап растеж в Централна и Източна Европа. С намерението да привлече за участие до девет страни от региона – сред които е и България – и с налични 180 млн. евро, Иновационният фонд по Инициативата „Три морета” (3SI), ръководен от ЕИФ, ще инвестира в частно дялово участие, рисков капитал и частни кредитни фондове.

Националните насърчителни институции на Полша (BGK) и на Чешката Република (NRI) поемат ангажимент да предоставят по 20 млн. евро на фонда. Те се превърнаха в основни инвеститори в инициативата на ЕИФ. Чешката вноска се финансира от Министерството на промишлеността и търговията на Чешката република.

3SI е нов източник на инвестиции за предприятията, преминали ранната фаза на развитие и установени в държави между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Поетият от BGK и NRI ангажимент ще осигури равностойно участие от страна на ЕИФ, който е част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Основната цел е привличането на 1 млрд. евро ново финансиране и поощряването на стопанския растеж в Централна и Източна Европа, където този вид финансиране е оскъдно и задоволяването на пазарното търсене е важна предпоставка за устойчивото развитие и поддържането на конкурентоспособността в световен мащаб.

Фондът ще обедини националните ресурси в региона на Централна и Източна Европа, за да тласне напред конкурентоспособността, да ускори интеграцията на вътрешния пазар на ЕС и на действията в областта на климата. 3SI ще стимулира иновациите и създаването на нови продукти, услуги и работни места, посочи зам.-изпълнителният директор на ЕИФ, Роджър Хевнит.

Иновационният фонд 3SI се основава на инициатива на ЕИФ от 2017 г. – Фондът на фондовете за Централна Европа (CEFoF), който даде възможност на пет участващи държави (Австрия, Чешката република, Унгария, Словения и Словакия) да привлекат 700 милиона евро и в последствие да увеличат капиталовите инвестиции в малки и средни предприятия (МСП) и малки дружества със средна пазарна капитализация в региона.

Коментар