Близо 14 000 съдебни дела са образувани по електронен път

Все повече граждани се възползват от възможността да инициират съдебно дело по електронен път (снимка: CC0 Public Domain)

Общият брой на образуваните съдебни дела по електронен път надхвърли 13 700 за период от 18 месеца, след като през март 2023 г. „Информационно обслужване” завърши проекта за оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), което позволява на гражданите да инициират съдебни дела изцяло онлайн.

От началото на годината броят на образуваните електронни дела през портала е над 10 500, което е три пъти повече в сравнение с цялата минала година. Статистиката показва, че все повече граждани се възползват от възможността да инициират съдебно дело по електронен път. Порталът се ползва активно от над 19 хиляди потребители.

Данните сочат, че извършените процесуални действия чрез подаване на документи изцяло по електронен път са над 160 000, а след оптимизацията на системата, прочетените електронни призовки през потребителски профили са над 38 хиляди, което е драстично увеличение спрямо предходните 8 години.

Разработената функционалност на ЕПЕП за активен достъп до дела, чрез извършване на процесуални действия в електронна форма, е дала възможност на адвокати и страни по дела да попадат успешно над 164 000 електронни документа във всичките 151 съдилища.

Съгласно данните, достъпите до електронни съдебни дела през ЕПЕП са скочили със 130% за деветмесечието на 2024 г. спрямо същия период на миналата година. Общият брой на достъпите за последните 18 месеца достигна 340 000, което е шесткратно увеличение спрямо всички достъпи от стартирането на електронния портал през 2015 г.

Проектът „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие” на Висшия съдебен съвет дава възможност за онлайн регистрация на потребители, създаване и управление на профили на юридически лица, електронно заявяване на достъп до дела, нови електронни услуги за иницииране на съдебно производство, подаване на документи по образувани дела и електронни разплащания през виртуален ПОС терминал.

Като част от проекта, Информационно обслужване разработи и мобилното приложение eCase. Чрез него всеки потребител с регистриран профил може да получи достъп до публични и дела с лично участие, преглед на всички приложени електронни документи и връчване на електронни съдебни книжа.

Приложението осигурява удобна проследимост на хронологията по съдебните дела. За допълнително удобство е реализирана възможност за синхронизация на предстоящи съдебни заседания с календара на мобилната операционна система.

Данните показват, че отворените потребителски сесии само в рамките на 1 година, откакто приложението влезе в експлоатация, надхвърлят 530 000. Приложението е налично за двете най-разпространени операционни системи за мобилни устройва Android и iOS.

Коментар